Суспільство

Суд зобов’язав випускника з Житомирської області повернути університету понад 80 тисяч за навчання на бюджеті

30 January 2020, 12:40

Радомишльський районний суд Житомирської області розглянув цивільну справу про стягнення коштів за навчання за позовом Тернопільського національного медичного університету імені І.Я.Горбачевського Міністерства охорони здоров`я України. Випускник, по завершенню навчання та інтернатури, мав відпрацювати три роки в КП «Радомишльська стоматологічна поліклініка», натомість пішов працювати в приватну стоматологію. Хлопець має сплатити навчальному закладу 86 тисяч гривень.

Відповідне рішення суду, яке було ухвалене 23 січня, 27 січня оприлюднене в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Зазначається, що 30.08.2019 представник позивача звернувся до Корольовського районного суду міста Житомира з позовною заявою, в якій просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 кошти, затрачені Тернопільським національним медичним університетом імені І.Я. Горбачевського МОЗ України на його навчання в розмірі 86299,23 грн., а також судові витрати по справі. Хлопця зарахували студентом першого курсу стоматологічного факультету 05.08.2009 року.

«У зв`язку із зарахуванням відповідача на навчання за державним замовленням 01.09.2009 між Університетом та відповідачем укладено угоду № 19 про підготовку фахівців з вищою освітою, відповідно до умов якої ОСОБА_1 зобов`язався прибути після закінчення Університету на місце працевлаштування відповідно до направлення і відпрацювати не менше трьох років по закінченню навчання в інтернатурі, а в разі відмови працювати за призначенням - відшкодувати навчальному закладу до державного бюджетів вартість навчання у встановленому порядку», – йдеться у матеріалах суду.

Скріншот з рішення суду

Студент закінчив навчальний заклад у червні 2014 року та отримав направлення на роботу в «Комунальний заклад Радомишльська стоматологічна поліклініка» департаменту охорони здоров`я Житомирської ОДА на посаду лікаря-стоматолога. Із пропозицією щодо працевлаштування відповідач був ознайомлений та згідний, про що свідчать його підписи у відповідних документах. Направлення студенту вручили особисто.

«В подальшому ОСОБА_1 проходив інтернатуру в Комунальному некомерційному підприємстві «Житомирське обласне стоматоголічне об`єднання» Житомирської обласної ради, звідки відповідача 29.07.2016 було звільнено у зв`язку із закінченням терміну інтернатури. Представник позивача вказує, що вищевказане свідчить про відмову відповідача відпрацювати не менше трьох років як молодий фахівець в державній установі охорони здоров`я, і як наслідок невиконання відповідачем умов угоди, тягне за собою обов`язок відшкодувати у встановленому порядку відповідно до державного бюджету вартість навчання, яка, відповідно до розрахунку фактичних витрат становить 64904,65 грн., а також враховуючи те, що відповідачу за період навчання було виплачено 21394,58 грн. стипендії, позивач просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 86299,23 грн. за навчання», – зазначено у рішенні.

Хлопець з позивними вимогами не погоджується. Посилаючись на те, що позивач порушив терміни надання пропозицій про працевлаштування, і в направленні не правильно вказана назва поліклініки. Також студент зазначає, що по прибуттю в Радомишльську стоматологічну поліклініку йому відмовили в проходженні інтернатури у зв`язку із відсутністю штатної одиниці посади лікаря-інтерна.

Відповідачу було погоджено зміну місця призначення на роботу з посади лікаря-стоматолога КУ «Радомишльська стоматологічна поліклініка» на посаду лікаря-стоматолога Житомирського обласного медичного стоматологічного об`єднання, де проходив інтернатуру до 29.07.2016, після чого був звільнений, у зв’язку із закінчення терміну і пішов працювати у приватну клініку.

«Відповідно до копії трудової книжки ОСОБА_1 серії НОМЕР_1 , останній, після закінчення навчання в Університеті та проходження інтернатури в Житомирському обласному стоматологічному медичному об'єднані Житомирської обласної ради, з 04.08.2017 працював на посаді помічника лікаря-стоматолога в Приватному медично-оздоровчому підприємстві "Медичний центр "Нікамед", 17.05.2018 переведений на посаду лікаря-стоматолога того ж підприємства, а 21.08.2019 звільнений із займаної посади. 03.10.2019 ОСОБА_1 прийнятий на посаду лікаря-стоматолога Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Імакс" (а.с.87-88)», – йдеться у матеріалах суду.

Скріншот з рішення суду

Після закінчення інтернатури хлопець не мав права працювати лікарем-стоматологом, оскільки не мав сертифікату лікаря (провізора) - спеціаліста, який отримується за результатами успішного складання екзамену, що є складовою системи ліцензійних інтегрованих іспитів. Такий сертифікат відповідач одержав лише 02.05.2018 і 17.05.2018 року переведений на посаду лікаря-стоматолога у приватній клініці.

Суд вирішив задовольнити позовні вимоги університету.

«Стягнути з ОСОБА_1 затрачені Тернопільським національним медичним університом імені І.Я.Горбачевського Міністерства охорони здоров`я України кошти на його навчання в розмірі 86 299,23 грн. Стягнути з ОСОБА_1 на користь Тернопільського національного медичного університету імені І.Я.Горбачевського Міністерства охорони здоров`я України судові витрати в сумі 1921,00 грн..», – зазначено в рішенні суду.

Скріншот з рішення суду

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 вересня 2019 року студенти житомирських вузів уперше отримають стипендії імені Героїв Небесної Сотні.Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: студент суд університет стоматолог  
Матеріали по темі