Здоров'я

​Житомирська міська лікарня №1 може отримати статус опорної: що це означає і як обирали заклади

4 February 2020, 18:44

На Житомирщині визначили 7 медичних закладів, які можуть отримати новий статус - опорна лікарня. До цього переліку увійшла і міська лікарня № 1. Такі медустанови матимуть додаткові повноваження. Зокрема, вони розширять кількість вузькопрофільних спеціалістів і, відповідно, зможуть обслуговувати мешканців також й інших районів.

«Опорні лікарні - це багатопрофільні лікарні першого або другого рівня, відповідно до постанови Кабміну від 2016 року. Не кожна лікарня районного центру може забезпечити людей свого району достатньою кількістю вузьких спеціалістів, тому ця допомога буде надаватись в опорних лікарнях, де більше вузьких спеціалістів по профілях і, відповідно, людина матиме більший спектр послуг», - розповідає заступник начальника відділу медицини катастроф та організації медичної допомоги Житомирської ОДА Юрій Павлюк.


Тобто до кінця року обрані заклади повинні перетворитись в багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування, у яких цілодобово надаватимуть невідкладну допомогу.

Обирали лікарні, аналізуючи наявність у ній сучасного обладнання, доступність, кількість спеціалістів і змогу працювати 24 на 7.

«Це дослідження проводило американське агентство з підтримки реформи охорони здоров'я Deloitte. Воно вивчало усі заклади охорони здоров'я Житомирщини і по цим критеріях у кожному окрузі були визначені найкращі лікарні», - додає Юрій Павлюк.

Перелік опорних лікарень може до кінця року ще змінитись, адже кожен заклад має дотримуватись визначених вимог.

У Житомирській ОДА також зазначають: наша область першою в Україні розпочала створення єдиного госпітального округу. Раніше їх існувало чотири. Наразі Житомирщина є учасницею пілотного проєкту «USAID Ukraine» у сфері реформування охорони здоров’я й у майбутньому може стати прикладом для інших регіонів.

Як повідомляв Житомир.info, у 2017 році на Житомирщині до складу чотирьох госпітальних округів входили заклади охорони здоров’я, що розміщені на території 5 міст і 24 районів області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: опорна лікарня медицина реформа  
Матеріали по темі