Суспільство

Уповноважений президента з прав дитини вважає, що уряд має заборонити батькам називати дітей «дивними» іменами

5 February 2020, 16:30

Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба вважає, що держава має втрутитись, якщо батьки хочуть обрати для своєї дитини «дивне» ім’я.

Про свою думку з приводу дискусій навколо того, як батьки можуть називати свою дитину Микола Кулеба написав на своїй сторінці в Facebook.

«Так, батьки можуть обрати ім’я для дитини, яке вони хочуть. І в українському законодавстві немає обмежень на вибір імені дитини. Проте я наполягаю, що це має відбуватися в межах здорового глузду. І якщо батьки хочуть обрати для дитини образливе, зневажливе ім’я, держава має втрутитися. В різних країнах це питання регулюється по різному. Є ряд країн, в яких вважають, що мама і тато мають усвідомлювати, що ім’я може вплинути на подальше життя дитини. Тому уряд має право втрутитися і заборонити вписувати «дивне» ім’я в перші документи малюка. Адже інколи доходило до того, що для імені дитини обиралися розділові знаки або просто набір букв», – написав Кулеба.



Микола Кулеба зазначив, що наприклад, французьке законодавство заборонило називати дитину «Нутела». Суд порахував, що таке ім’я суперечить інтересам дитини, оскільки може привести до знущань і глузувань з боку однолітків. Таке саме рішення було прийнято стосовно «Strawberry». У північно-західному мексиканському штаті Соноре є цілий список дитячих імен, які батьки не зможуть дати своїй дитині. У 2014 році був представлений список з 61 імені. Це було зроблено з метою захистити дітей від подальшого знущання і переслідування. І багато чого з цього списку було додано зовсім недавно з реєстрів новонароджених. Наприклад, не можна називати дітей Бетменом і Фейсбук.

У Данії є список з 7000 схвалених імен, тому керівництво країни вважає, що з семи тисяч імен можна вибрати один варіант. Щоб дати дитині ім’я «не зі списку» - отримайте спеціальний дозвіл в Слідчому управлінні імен Копенгагенського університету та Міністерстві у справах церкви

«Кожен батько і мати хоче, щоб його дитина була особливою. Проте батьки мають пам’ятати про власну відповідальність, яка на них покладена. В тому числі і у виборі імені для дитини. Я проти того, щоб ім’я дитини було несвідомою забаганкою батьків «виділитися». Власні імена батьки можуть змінювати, як їм забажається. І дитина, коли виросте, також може змінити своє ім'я. Але не можна наперед називати дитину так, що це може призвести до цькування», – написав Уповноважений з прав дитини.

Як повідомляв Житомир.info, упродовж 2019 року в Житомирській області народилося 9670 немовлят (на 991 немовля менше, ніж у 2018). Якими іменами жителі Житомирської області називали своїх дітей у 2019 році читайте за посиланням.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ім'я діти Кулеба  
Матеріали по темі