Економіка

НКРЕКП збирається знизити плату за транспортування газу, але лише новим споживачам та тим, хто не користувався минулоріч

12 February 2020, 16:54

Вчора на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалено проєкт рішення, який удосконалює механізм визначення плати за послуги розподілу природного газу для побутових споживачів, які є новими або які протягом минулого газового року не споживали природний газ.

Про це 12 лютого 2020 року повідомляє пресслужба Кабміну.

Середнє значення плати за розподіл природного газу по Україні для зазначених побутових споживачів складатиме:

2,8 грн на місяць (виходячи з величини річної замовленої потужності 39 куб. м в рік) – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі;

8,8 грн на місяць (виходячи з величини річної замовленої потужності 126 куб. м в рік) – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;

21,9 грн на місяць (виходячи з величини річної замовленої потужності 314 куб. м в рік) – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення.

«Прийняття зазначеного проєкту рішення НКРЕКП планується в найкоротші строки, що надалі дозволить зменшити фінансове навантаження на нових побутових споживачів та побутових споживачів, які не здійснювали споживання природного газу в минулому газовому році», - інформує Кабінет міністрів.

На сайті НКРЕКП опубліковані матеріали до засідання, яке відбулося 11 лютого 2020 року, зокрема – обґрунтування до питання про схвалення проєкту постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Кодексу газорозподільних систем».

«З 01 січня 2020 року вартість послуг з розподілу природного газу визначається виходячи з величини річної замовленої потужності об'єкта (об'єктів) споживача та оплачуються споживачем рівномірними частками протягом календарного року. Для побутових споживачів річна замовлена потужність рівна фактичному обсягу споживання природного газу за попередній газовий рік. Разом з тим, положення Кодексу ГРМ визначають, що для нових побутових споживачів та побутових споживачів, які не здійснювали споживання у попередньому році, величина річної замовленої потужності визначається на рівні планових об'ємів споживання, що розраховуються виходячи з групи споживання побутового споживача відповідно до додатка 1 до КодексуГРМ. Вході аналізу практичних аспектів правозастосування Кодексу ГРМ, Регулятором було виявлено що такий підхід до формування річної замовленої потужності потребує удосконалення, з метою зменшення фінансового навантаження на нових побутових споживачів та побутових споживачів, які не здійснювали споживання природного газу у минулому газовому році. У зв’язку з цим, було розроблено проєкт постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Кодексу газорозподільних систем», - пояснює регулятор.

Нагадаємо, на позачерговій сесії Житомирської міської ради 7 лютого 2020 року депутати проголосували за звернення до керівництва держави щодо плати за транспортування природного газу споживачам: текст збиралися узгодити потім, але станом на 12 лютого відповідне рішення з текстом звернення не оприлюднене.

Як повідомляв Житомир.info, в січні 2020 року українці отримали дві платіжки: одна – за спожитий об’єм газу, інша – за доставку газу, де житомиряни мають платити 1,07 грн/кубометр, що втричі більше, ніж у Києві. В акціонерному товаристві «Житомиргаз» пояснили, що розмір оплати за доставку газу для кожного клієнта буде індивідуальним і залежатиме від тарифу та обсягу споживання у попередній газовий рік. 30 січня в райцентрі Малин Житомирської області люди на акції протесту проти плати за транспортування спалили платіжки за газ. На 13 лютого депутати облради закликали містян на пікетування «Житомиргазу».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: газ НКРЕКП тариф КМУ  
Матеріали по темі