Суспільство

З травня житомиряни зможуть онлайн перевіряти легальність акцизної марки на алкоголі та справжність органічних продуктів

13 February 2020, 12:32

В Україні з 1 травня запрацює система «Електронна акцизна марка» для захисту споживачів від контрафактної алкогольної продукції. Також тепер з телефону чи комп’ютера можна перевірити справжність продуктів харчування та дійсність маркування «органічна продукція».

Такі рішення уряд ухвалив на засіданні 12 лютого, повідомляє Урядовий портал.

«Урядове рішення передбачає нанесення на марку акцизного податку для алкогольних напоїв двох додаткових елементів: QR-код та штрих код. У цих кодах будуть зашифровані реквізити марок. Запровадження таких кодів є необхідною передумовою для створення системи контролю за обігом підакцизних товарів. Для одержання акцизних марок, перевірки сплати акцизу та звітування виробник використовуватиме Електронний кабінет платника податків. Таким чином паперових заявок на отримання марок з часом не буде. Слід зазначити, що система «Електронна акцизна марка» будуватиметься за компонентним (модульним) принципом. Це означає, що базовий, початковий функціонал можна буде розширювати, наприклад, для погашення акцизної марки під час її продажу з використанням РРО», – йдеться у повідомленні.

Як повідомила Міністр фінансів Оксана Маркарова, паралельно із запровадженням електронної акцизної марки для алкогольних виробів та можливістю для населення перевіряти акцизну марку на легальність за допомогою відкритої бази даних, Міністерство разом із профільним комітетом ВР якнайшвидше опрацює законодавчі ініціативи щодо повноцінного запровадження трек-енд-трейс.

На Урядовому порталі повідомляють, що відтепер українці мають можливість перевірити справжність продукту та дійсність маркування «органічна продукція». Зробити це можна буде з телефону чи комп’ютера.

«Споживачі натуральної продукції отримають розширену достовірну інформацію про продукти, а саме: виробників органічної продукції; органи сертифікації, котрі мають право на проведення сертифікації органічного виробництва; наявності органічного насіння і садивного матеріалу. Всі створені реєстри для впровадження ринку органічного виробництва, а це Державний реєстр операторів, що здійснюють виробництво продукції, Державний реєстр органів сертифікації у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції, Державний реєстр органічного насіння і садивного матеріалу будуть у вільному доступі. Відповідно цими базами даних зможуть користуватись всі учасники ринку для здійснення своєї господарської діяльності», – йдеться в повідомленні.

Як повідомляв Житомир.info,З 1 січня 2020 року набуває чинності закон про географічні зазначення у назвах продуктів. Тобто на товарі можна буде побачити марку, яка ідентифікує походження товару з певного географічного місця. А також це означає, що українські виробники будуть змушені відмовитися від використання звичних іноземних географічних зазначень продуктів, наприклад шампанське або фета.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: акцизна марка алкоголь продукти  
Матеріали по темі