Новини компаній

Битва сезону: українці vs комунальні платіжки

10 March 2020, 13:52

Для багатьох українців суми у квитанціях за комунальні послуги є великим тягарем вже не перший рік. Найболючіші квитанції надходять до українців після завершення зими, адже холодний період передбачає використання опалення, яке є не дешевим задоволенням для більшості населення України. Заборгованість роками, страшенна економія або кредити готівкою: які методи обирають українці в боротьбі із платіжками за світло та газ.

Уряд: підтримує, судить чи є противником?

Завданням кожної влади є забезпечення процвітання країни та піклування про комфорт кожного її жителя. Жителям України й досі важко змиритись з високими тарифами на так необхідні чинники гарного життя, але іншого виходу не бачать, адже ці блага зостаються незамінними для створення затишку.

Зима 2020 проминула з неочікувано високими температурними позначками тепла, що зменшило використання опалення серед населення України. Ті, хто мають більш модернізовану систему центрального опалення в будинках, то тішились меншими квотами в платіжках за комунальні послуги. Новітня система дозволяє власноручно регулювати обігрівачі, що створює більш комфортні умови життя та зменшує суму за опалення. На жаль, не всі українці забезпечені такою можливістю, тому зимували із відкритими кватирками. Плюсова температура за вікном й центральна система опалення змусила населення країни значно переплатити за використання обігрівачів в холодний період року. Коли всі українці зможуть мати змогу власноручно регулювати опалення, залишається очікувати з обіцянок влади.

Зостається також невирішеним питання про зменшення тарифів на комунальні послуги. Ціни на воду, світло та газ тільки дорожчають щосезону. Влада і досі неспроможна забезпечити населення комунальними послугами вартістю відповідною до витрат із заробітної плати.

Заборгованість - розв’язання проблеми?

Не зважаючи на менші показники за опалення взимку 2020 року, Державна служба статистики України повідомляє, що станом на січень місяць заборгованість населення склала 67 млрд гривень. Кожен українець мав платіжку з середньою сумою у 2212 грн кожного місяця. Для багатьох жителів подібна сума є значною кількістю витрат з особистого доходу. Чимало хто з українців вдається до того, що не сплачує комунальні платіжки протягом місяців, а дехто відкладає квитанції протягом кількох років. Суми перевищують не тільки чотиризначні, але і п’ятизначні числа. “Маю досить великий борг, бо зарплата не відповідає витратам на необхідні речі для життя. Якщо я буду платити за комунальні послуги щомісяця, то моя сім’я залишиться частково без їжі,”- ділиться Олена з Харкова. “Тарифи ростуть, а заробітна плата - ні, стає все важче гасити борг за комунальні послуги. З чоловіком значно “затягнемо паски”, щоб заплатити за газ і світло. Вимушені будемо це зробити, бо перспектива залишитись відключеними від комунальних послуг нам не пасує”. Брак світла, опалення та води - значна загроза для жителів України, що спонукає до погашення боргів за комунальні послуги.

Економіка економії

Значна частина мешканців України обрала інший спосіб розв’язання проблеми з оплатою лічильників. “Моя сім’я вже звикла економити. Не вмикаємо світла, де воно не потрібне, швидко миємо посуд і приймаємо душ, щоб зекономити на воді. Взимку вдягаємось в теплі речі та не відкриваємо вікна, щоб зменшити показники з опалення. Зрозуміли, що таким чином отримуємо квитанції зі значно меншими сумами ніж знайомі та сусіди,” - відповідає Юрій із Кам’янського. Слід нагадати, що в середньому в Україні віддають половину своїх доходів на сплату платежів за воду, світло та опалення.

Як не держава, то банки допоможуть

Хоча влада країни обіцяє з року в рік знизити тарифи за комунальні послуги, але українці вже звикли знаходити розв'язання цієї проблеми самостійно. Хтось обирає економити, хтось відкладати сплату, а дехто вирішує брати мікрокредити в банках МФО. Як говорить статистика більше ніж 5% платоспроможного населення оформлювали кредити з ціллю погасити борг за комунальні послуги. “Це зручно, бо чим миттєве оформлення позики під невеликий відсоток дозволяє швидше сплатити платіжки з комунальними послугами. Повертати зовсім не болісно, бо сам обираю суму, яку буду сплачувати банку. Також можна оформити кредити готівкою і на карту, що теж допомагає розв’язати швидше проблему зі сплатою боргу за воду, опалення та світло”, - висловлює свою думку Максим із Києва.

Тема комунальних послуг залишається гарячою вже не перший рік в українському суспільстві. Влада щоразу обіцяє, але населення справляється завдяки власним силам в сплаті платежів за так необхідні воду, світло та газ. Будуть українці менше користуватись комунальними послугами, стануть більше заробляти чи держава зменшить тарифи, зостається тільки очікувати.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: комунальні платежі  
Матеріали по темі