Місто

​Житомиряни два тижні голосуватимуть за проєкти бюджету участі, які запропонувала влада

11 March 2020, 10:57

Реконструкція Нового бульвару, водонапірної вежі, або ж колишнього кінотеатру «Жовтень» - саме ці три проєкти виносяться на голосування бюджету участі Житомира в 2020 році. Цьогоріч міська влада вирішила змінити концепцію партисипаторного бюджету і не приймала заявки від жителів Житомира. За словами мера Житомира, це пов’язано із тим, що в кілька попередніх років ідея громадського бюджету дискредитувала себе.

«На цей рік ми змінили формат проведення бюджету участі для того, щоб не було намагання використати цей інструмент для піару на місцевих виборах. Щоб ми не опустились до тієї ситуації, коли чи кандидати в депутати, чи депутати будуть використовувати, піднімати, організовувати людей заради того, щоб зробити черговий дитячий майданчик чи спортмайданчик на своєму окрузі. От щоб такого не було, ми такі три проєкти запропонували. І що житомиряни виберуть, те ми й будемо робити, те ми й профінансуємо», - каже Сергій Сухомлин.


Усі проєкти бюджету участі цьогоріч - це масштабні реконструкції. Однією із них є трансформація водонапірної вежі в туристичний центр.

«По-перше, це один із символів Житомира і це дуже важливий об’єкт. І по цьому об’єкту в нас є співфінансування, є готовність від фонду «GIZ» надати часткове фінансування по цьому об’єкту. І, якщо це дійсно важливо для житомирян, ми можемо направити кошти з міського бюджету на співфінансування з німецьким фондом і отримати готовий туристичний об’єкт. Там може бути туристичний центр і якийсь невеличкий музей, бо зрозуміло, що там площа обмежена. Там може бути невеликий музей історії Житомира з використанням інтерактивних систем», - каже Сергій Сухомлин.

Інші два проєкти, які муніципалітет виносить на голосування - це реконструкція Нового бульвару та реконструкція колишнього кінотеатру «Жовтень». Вони так само передбачають дофінансування.

«Завдяки підтримці обласної адміністрації, Віталій Іванович Бунечко вже про це казав, вони готові розглянути питання співфінансування реконструкції площі Корольова. І також народний депутат Ігор Герасименко готовий частково сприяти виділенню коштів, через субвенцію на соціально-економічний розвиток, на реконструкцію площі Корольова. Тому, якщо ми разом із областю та державним бюджетом робимо реконструкцію площі Корольова, то при підтримці житомирян, якщо вони оберуть чи проєкт «Жовтня», чи проєкт Нового бульвару, ми зможемо зробити повністю закінчений проєкт - відремонтувати площу Корольова, зробити Новий бульвар чи зробити «Жовтень», - розповів мер.

Якщо житомиряни оберуть своїм голосуванням «Жовтень», то там, за словами міського голови, можна облаштувати громадський простір, який зможе приймати різного роду виставки, лекції або ж трансформуватись під проведення концертів чи ж під показ кіно.

Голосування за кращі проєкти бюджету участі 2020 року розпочнеться 23 березня і триватиме майже два тижні - до 3 квітня.

Нагадаємо, на сесії 23 квітня 2019 року у Житомирі на два роки призупинили проведення процедури «Бюджет участі».

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці березня житомиряни зможуть проголосувати за кращий проєкт громадського простору: кінотеатр, бульвар чи вежу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: проєкт голосування бюджет участі влада  
Матеріали по темі