Суспільство

Багатокілометрові черги та ажіотаж: як пропускали українців на кордоні з Польщею

17 March 2020, 10:27

З 15 березня Польща через карантин закрила свої кордони, залишивши для виїзду в Україну три автомобільні пункти пропуску: «Корчова-Краковець», «Дорогуск-Ягодин», і «Гребенне-Рава Руська». Окрім цього, від 16 березня Україна закриває міжнародні кордони для регулярних перевезень. За кілька днів до цього на кордоні почали утворюватись багатокілометрові черги.

Як українці перетинають кордон на КПП «Корчова-Краківець» – розповідає журналістка Житомир.info, яка в ніч з 15-го на 16-те березня поверталася з Німеччини через польський кордон.

На кордоні з Польщею на пункті пропуску «Корчова-Краківець» пасажирські автобуси та легковики один за одним перетинають кордон, транспортні засоби заповнені людьми, щоб потрапити додому, деякі їдуть навіть стоячи.


Ми потрапили на кордон приблизно о 16-тій годині 15-го березня, у черзі серед автобусів були вісімнадцяті. Легкові автомобілі та вантажівки на той час розтягнулися на 6-7 кілометрів. На узбіччі дороги, від початку черги і до польського пункту пропуску, «застрягли» сотні українців з валізами, рюкзаками та пакетами, які не встигли до закриття пішохідного переходу на КПП «Медика-Шегині». Люди їхали до кордону на таксі, йшли пішки до пункту пропуску і просили підібрати їх у автобуси чи авто. Однак мало водіїв, які погоджувались. Вільних місць не було, а деякі просто не хотіли ризикувати і через зараження коронавірусом, і через ймовірні проблеми з документами. Більшість з цих людей – заробітчани, які залишились без роботи через закриття польських підприємств на період карантину.

Шість годин у черзі й ми на КПП «Корчова». Аби не заходити до автобуса, польські прикордонники просять усіх пасажирів вийти на вулицю, шикують у шеренгу та збирають паспорти, щоб поставити штамп. Далі – одразу на український КПП, де усім пасажирам проводять температурний скринінг. До автобусів заходить прикордонник у масці та підводить безконтактний пірометр до лоба, іноді до шиї, і за лічені секунди прилад показує температуру людини. В нашому автобусі у всіх температура була в нормі, однак на одній із пасажирок індикатор змінює колір та починає пищати. Її попросили вийти з автобуса, переміряли температуру на вулиці та повідомили, що у неї 36,5 і прилад «просто міг втомитися».

Із захисного одягу у прикордонників на пункті пропуску «Корчова-Краковець» – рукавички та респіратори, працівники, які не заходили до автобуса, носять одноразові медичні маски. За день на німецько-польському кордоні нам перевіряли температуру у захисних костюмах та масках, які закривали усе лице.

Вісім годин – і вивіска на кордоні вітає нас в Україні, а попереду два тижні самоізоляції та дистанційної роботи.

Нагадаємо, міськвиконком ухвалив рішення з 17 березня 2020 року закрити у Житомирі всі ринки та заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек та АЗС.

Як повідомляв Житомир.info, на кордоні з Білоруссю у Житомирській області закривають пункти пропуску і пішохідне сполучення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кордон Польща  
Матеріали по темі