Новини компаній

Коронавірус у домашніх тварин – фейк чи реальність?

19 March 2020, 10:04


Коронавірус у кішок

Один з штамів коронавірусу – SARS-CoV-2 в 2019 році почав активно розповсюджуватись (переважно в Китаї). Вже за кілька місяців вірус поширився по всьому світу і станом на березень 2020 року уразив більше 150000 людей. Саме тому ВООЗ була змушена визнати хворобу CoViD-19 пандемією.

Багато власників домашніх тварин стурбовані тим, чи можуть їхні улюбленці бути вразливими до нового штаму коронавірусу та стати його переносником. Дані з цієї теми постійно змінюються з огляду на нові дослідження. Втім, дещо можна сказати точно. Сайт про котів catmolly.com поділився з нами інформацією, чи можуть тварини захворіти на CoViD-19.

Чи вразливі тварини до коронавірусу?

Коронавірус у тварин

Коронавіруси – сімейство вірусів, яке на сьогодні налічує вже 40 видів. Перший випадок був діагностований ще в 1965 році. За цей час вірус встиг кілька разів мутувати. І сьогодні здатен уражати людей, велику рогату худобу, диких та домашніх тварин.

Утім, ті штами вірусів, що вражали тварин до цього, вже були вивчені. Саме тому у людей є засоби, як від них уберегтись. Що ж стосується нового виду - SARS-CoV-2, то вакцини від нього не знайдено, як і ліків.

З самого початку вдалося з’ясувати, що переносником даного штаму коронавірусу є кажани. Саме від них пішло поширення хвороби. Тривалий час науковці вважали, що вірус може вражати тільки диких тварин. Однак останні дослідження показали, що коронавірус у котів та собак – цілком реальне явище.

Нещодавно цю інформацію оприлюднила Всесвітня організація охорони здоров’я, а вже через кілька днів, стало відомо, що у Гонконгу був зареєстрований перший випадок хвороби CoViD-19 у собаки. Вона проживала з чоловіком, у якого незадовго до того також виявили нову форму коронавірусу. Після того всі країни заборонили завозити на їх територію будь-яких тварин з Китаю.

Вчені почали вивчати спосіб зараження у домашніх тварин коронавірусом і прийшли до висновку, що шлях передачі хвороби від тварини до тварини такий самий, як і у людей – через слизові, тобто повітряно крапельним шляхом. На жаль, хворого собаку так і не вдалось порятувати – тварина померла на 17-му році життя.

Профілактика коронавірусу у домашніх тварин

У зв’язку з тим, що CoViD-19 виявився небезпечним не тільки для людей, але й для їхніх домашніх улюбленців, важливо старатись убезпечити тварин від хвороби. Для цього рекомендується дотримуватись кількох правил:

  1. Гуляти в максимально безлюдних місцях.
  2. Стежити, щоб тварина не контактувала з іншими пухнастиками чи людьми.
  3. Уважно стежити, щоб тварина нічого не їла і не пила з землі.
  4. Ховайте своє взуття, коли повертаєтесь з вулиці. Багато собак чи котів люблять понюхати взуття своїх власників, проте зараз на його підошві може зберігатись вірус.
  5. По можливості максимально скоротити прогулянки з домашнім улюбленцем.
  6. Не давати тварині сире м’ясо чи яйця.
  7. Мийте руки з вулиці ще до того, як вирішите погладити котика чи песика. SARS-CoV-2 може жити на шкірі кілька годин і легко потрапити з неї на слизову оболонку тварини.
  8. Робіть прибирання в домі на дерев’яних чи металевих поверхнях вірус живе довго, тому прибирання квартири з миючим засобом – запорука здоров’я вас і вашого пухнастого друга.
  9. Не відвідуйте з твариною магазини чи інші місця скупчення людей. Навіть якщо вони pet friendly.

Дотримуючись цих доволі простих рекомендацій, ви зможете захистити вашого улюбленця від епідемії. Як бачите, більшість правил стосуються звичайної гігієни і не вимагають прийому медичних препаратів чи повного карантину. Будьте обачними та здоровими!

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус  
Матеріали по темі