Суспільство

У Житомирі обіцяють допомагати пенсіонерам під час карантину та закликають не хвилюватися через невчасно сплачену комуналку

20 March 2020, 16:28

Для обмеження пересування літніх людей по місту на період карантину влада скасувала пільговий проїзд. Водночас у мерії пропонують допомогу пенсіонерам. Зокрема, працівники департаменту соціальної політики готові закуповувати продукти та ліки для тих, хто цього потребує.

«Якщо дійсно є люди, які потребують допомоги департаменту соціальної політики, яким немає до кого звернутися то у нас є телефони гарячої лінії (0412) 47-09-17 та (0412)36-02-24. Люди телефонують та повідомляють, що мають нагальну потребу у тому, щоб для них придбали харчові продукти першої необхідності або ліки, тоді ми виїжджаємо до помешкання, беремо кошти, купуємо продукти та завозимо бабусі», - говорить директорка департаменту соціальної політики Житомирської міської ради Вікторі Краснопір.

У департаменті нагадують, що людям, які перебувають в скрутних життєвих обставинах соціальні працівники допомагають постійно.

«Громадяни, які є одинокими, непрацездатними, які мешкають у своїх помешканнях і не мають родичів, знаходяться на обслуговуванні у територіальному центрі. Таких людей у нашому місті близько 1800. До таких людей ходять соціальні працівники 1-2 рази на тиждень згідно з графіком і вони сплачують їм за житлово-комунальні послуги, купують продукти, привозять продуктові набори, безкоштовно наразі. Тому такі люди під підтримкою, увагою, захищені зі своїми проблемами, нашими загальними проблемами, які ми сьогодні маємо», - каже Вікторія Краснопір.

Разом з тим у департаменті закликають житомирян бути небайдужими та самотужки подбати про близьких, які знаходяться у групі ризику.

«Якщо говорити про пенсіонерів у яких є родичі, близькі, діти, які користуються мережею інтернет і можуть сплатити житлово-комунальні послуги онлайн, то ми закликаємо їх це зробити і допомогти своїм близьким, матусям, дідусям, бабусям сплатити житлово-комунальні послуги, купити харчові продукти для того, аби не виходили зі своїх домівок та не наражали на небезпеку всіх. Ми звичайно будемо надавати допомогу всім людям, які цього потребують, але просимо зауважити, що працівники департаменту соцполітики це також звичайні люди у яких немає, якогось особливого захисту. Коли до нас телефонує жінка і каже, що замовила для своєї літньої мами ліки в аптеці: ви будь ласка заберіть ліки і завезіть додому. Ми кажемо: вибачте, можливо ви можете це зробити самостійно, провідаєте вашу маму, можливо їй потрібні якісь харчові продукти ви ж все-таки її донька. А вона нам повідомляє: я не хочу виходити з квартири, бо не хочу ризикувати. Можливо, ми подумаємо про те, що ми всі разом, ми всі люди маємо об'єднатися. Не так буде страшний коронавірус, як буде страшне, що ми один одного не зрозуміємо у такій ситуації», - зауважила Вікторія Краснопір.


Також міська влада розглядає можливість доставки магазинних продуктів додому. За словами директорки департаменту соцполітики Вікторій Краснопір, місцеві торгівельні мережі не планують розглядати таких варіантів.

«Буквально другий день працюємо над тим, щоб спілкуватися з торговельними мережами нашого міста. Зокрема, сьогодні наші працівники обдзвонюють найбільші торговельні мережі аби дізнатися, яка у них ситуація з доставкою продуктів. Це можуть бути не лише літні люди, а й мама з дитиною на візочку і вона не хоче наражати цю дитину на небезпеку. Але на жаль, ми обдзвонили декілька торговельних мереж і вони сказали, що не планують відкривати доставку, що у них і так є ажіотаж і попит на продовольчі товари, тому цю тему вони наразі не розглядають і в найближчому майбутньому, якщо не буде форс-мажорних ситуацій, надзвичайних станів, вони також цього впроваджувати не будуть», - розповідає Вікторі Краснопір.

Щодо заборгованості за комунальні послуги, то у департаменті кажуть не варто хвилюватися.

«Поточна оплата пільг і субсидій і наявність заборгованості не впливатиме зараз протягом опалювального сезону на їх скасування. Таким чином, якщо у людини протягом опалювального сезону поточна заборгованість, то це не говорить, що їй щось скасують. Вона буде отримувати і пільги, і субсидію. Головне, щоб станом на перше травня у неї не було простроченої понад 2 місяці заборгованості загальною сумою більш, як 340 грн. Тому зараз, якщо абсолютний край і не має можливості у людини платити ЖКГ послуги, то і не варто, наражаючи себе на небезпеку», - Вікторі Краснопір.

Допомогу пропонують й самі житомиряни у соцмережах вже з'явилися оголошення, у яких пропонують доставить продукти пенсіонерам додому.

Нагадаємо, на брифінгу 19 березня мер Житомира Сергій Сухомлин поінформував про наміри влади на час карантину скасувати пільговий проїзд у громадському транспорті.

Як повідомляв Житомир.info, з 19 березня у житомирських маршрутках, трамваях і тролейбусах мають обмежувати кількість пасажирів, яких одночасно в транспортному засобі може перебувати не більше 10 осіб. Чи дотримувалися даних обмежень водії громадського транспорту Житомира вранці 19 березня – у фоторепортажі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пенсіонери продукти допомога карантин коронавірус  
Матеріали по темі