Місто

​Богослужіння онлайн: як в Житомирі церква готується до відзначення Великодня

1 April 2020, 18:37

Молитва - вдома, а служба – онлайн. Такі зміни в церковне життя внесли карантинні заходи, запроваджені в Україні Кабінетом міністрів. І якщо раніше на недільну службу до Свято-Михайлівського кафедрального собору збиралось чимало людей, то тепер – навпаки. Настоятель собору отець Богдан Бойко каже: ще до карантину у церкві закликати людей до обмежень, а згодом вирішили транслювати богослужіння онлайн.

«Ми стараємось допомагати, чим можемо, а найбільше - закликаємо всіх до щирої молитви та до самообмеження. Бо сьогодні «любов до ближнього» - це самообмеження, щоб не заразити когось і не дати можливості зараження. Далі – ми повністю дезінфікуємо храм, обмиваємо всі ручки, при вході у нас є дезінфектор для рук і всі, хто приходить в храм помолитись, мають можливість використати його. Також ми, коли проводимо богослужіння, транслюємо їх онлайн. Ми закликаємо вірних молитись в домівках, бо молитва спільна не тільки в храмі, але й молитва спільна поєднує нас духовно через телебачення. І це є дуже важливим сьогодні. І я закликаю всіх до цієї молитви. Ми її проводимо кожної суботи ввечері о 17:00 і в неділю божественна літургія о 9:00 вранці», - розповідає настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору отець Богдан Бойко.


19 квітня православні християни відзначатимуть Великдень, раніше навколо храмів та на прилеглих вулицях в ці дні збиралось чимало житомирян. Як буде тепер і як карантинні заходи вплинуть на святкування, в церкві поки не знають.

«Ми готові до різних варіантів, які нам представить час, життя і вимоги через цю хворобу. В житті церкви були такі випадки, коли священники приходили (це було за комуністичних часів, коли гонили церкву) і освячували паски в домівках, в невеликих зібраннях. На сьогодні ми готові проводити богослужіння онлайн, ми готові зробити все для того, щоб кожен прихожанин відчув велику духовну радість світлого Христового воскресіння. Увесь страсний тиждень, на Вербну неділю у нас о 9:00 святкова божественна літургія, ввечері ми будемо читати вечірню з Акафістом Страстям Христовим. В четвер о 17 годині ми читатимемо страсні Євангелія і також це будемо транслювати онлайн, винос плащаниці і молитва над плащаницею в п’ятницю о 14 годині. Також всеношна на Пасху, яка почнеться в суботу о 23:30 і закінчиться десь близько 3-4-ї вранці, на саму Пасху. Ми це також будемо транслювати онлайн. На сьогодні йдуть перемовини з різними телекомпаніями, які також будуть це робити. І центральними, і нашими місцевими. Чекаємо, молимось. А, можливо, Господь так дасть, що ми на Пасху всі зберемось і на Михайлівській знову всі будемо вітати один одного: «Христос Воскрес!» і всі відповідатимуть: «Воістину Христос Воскрес!». Але потрібна наша з вами молитва, щира молитва», - каже отець Богдан.

Нагадаємо, уряд хоче посилити карантинні заходи: обов’язкові маски, закриті парки та дитячі майданчики, більше двох не збиратися.

Як повідомляв Житомир.info, в минулому 2019 році сотні житомирян з родинами в ніч на 28 квітня долучилися до Великоднього богослужіння та освячення кошиків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Великдень Пасха церква богослужіння молитва карантин  
Матеріали по темі