Влада

Перевірка Офісу Омбудсмана виявила у житомирській в'язниці порушення карантинних норм щодо запобігання поширенню COVID-19

16 April 2020, 16:24

Представники Офісу Омбудсмана здійснили візит до Житомирської установи виконання покарань № 8 з метою вивчення стану забезпечення заходів із запобігання та поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 та прав утримуваних в умовах надзвичайної ситуації.

Про це 16 квітня повідомила пресслужба Офісу.

«В установі не дотримуються вимоги карантину щодо осіб, які прибули до установи чи вибували на проведення судових засідань. Вони поміщаються до загальних камер та наражають на небезпеку зараження інших в’язнів. Водночас, щоденні медичні огляди та опитування в’язнів, в тому числі неповнолітніх та довічно засуджених, щодо стану їх здоров’я, не проводяться. Додаткові дезінфектори з числа засуджених не призначені. Дезінфекція в камерах проводиться самими засудженими Відсутні графіки провітрювання приміщень та дезінфекції приміщень», - йдеться в повідомленні.

Попри те, що засуджені не скаржилися моніторам на якість надання медичної допомоги, вони вказали на порушення їхніх прав на контакти із зовнішнім світом, зокрема, відсутність можливості перегляду телепередач.

«На випадок масового надходження осіб з підозрою на COVID-19 медична частина не повністю підготовлена до роботи. Відсутні швидкі тести на SARS-CoV2, на виявлення грипу А і В, а також витратні матеріали з відбору проб для лабораторних досліджень», - зазначили в пресслужбі. Поряд з цим в установі визначено та обладнано окреме приміщення на 8 ліжко-місць для надання медичної допомоги в’язням з підозрою на коронавірус.

В Офісі Омбудсмана уточнили, що на складі в'язниці наявні 50 тисяч захисних масок. В’язні забезпечуються засобами індивідуального захисту, однак журнали обліку видачі масок та інших засобів захисту засудженим, в тому числі тим, які вибувають з установи, не ведеться. Також медична частина не уклала договір на утилізацію відходів.

«Збір та утилізація використаних засобів індивідуального захисту не проводиться. Після використання вони потрапляють до загального сміттєзбірника», - зазначили у відомстві.

Також зазначається, що в кімнаті очікування та прийому посилок (передач) Житомирської в'язниці №8 не дотримуються вимоги щодо соціальної дистанції та норми площі на одного відвідувача.

Як повідомляв Житомир.info, в Україні станом на 9:00 год. 16 квітня 2020 року підтверджено 4161 випадок COVID-19, в Житомирській області – 162 випадки, з яких 4 летальні.

Динаміку поширення коронавірусу в Житомирській області дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Омбудсмен колонія коронавірус перевірка засуджені  
Матеріали по темі