Події

У Житомирській області селищна рада втричі переплатила за автомобіль швидкої допомоги, який фірма-переможець пригнала з-за кордону

23 April 2020, 19:57

На Житомирщині через тендерні торги за 1,6 млн грн бюджетних коштів закупили автомобіль швидкої медичної допомоги, хоча насправді він коштував утричі дешевше.

Про це 23 квітня повідомляє пресслужба прокуратури області.

«Новоград-Волинською місцевою прокуратурою погоджено повідомлення про підозру голові тендерного комітету однієї з селищних рад Романівського району у неналежному виконанні своїх службових обов'язків, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України) та директору товариства – у заволодінні чужим майном шляхом обману та використанні завідомо підроблених документів (ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 358 КК України). У четвер, 23 квітня 2020 року, обом фігурантам справи вручено підозри, зокрема, директору – у спосіб, передбачений КПК України для вручення повідомлень», - інформує прокуратура.

За даними слідства, товариство, за умовами укладеного договору, зобов’язалося поставити селищній раді автомобіль швидкої медичної допомоги у комплектації з необхідним медичним обладнанням, за що підприємству з місцевого бюджету перераховано кошти на суму 1 млн 610 тис. грн.

«Однак директором товариства, з метою неправомірного заволодіння бюджетними коштами, подано завідомо підроблений висновок суб’єкта оціночної діяльності щодо ринкової вартості поставленого автомобіля із вищезазначеною ціною. Такими діями введено в оману службових осіб селищної ради щодо фактичної вартості автомобіля, оскільки ринкова вартість поставленого автомобіля з урахуванням укомплектованого обладнання становила лише 507 тис. грн. Голова тендерного комітету селищної ради при проведенні процедури закупівлі не вжив заходів до відміни процедури відкритих торгів та відхилення тендерної пропозиції постачальника, що призвело до безпідставного перерахування товариству бюджетних коштів на суму 1 млн 103 тис. грн. Окрім того, автомобіль швидкої медичної допомоги не відповідає специфікації до договору, тендерній документації та вимогам ДСТУ», - йдеться у повідомленні.

Таким чином, директор товариства шляхом обману, із використанням завідомо підроблених документів, заволодів грошовими коштами в особливо великих розмірах на загальну суму 1 млн 103 тис. грн.

Незаконні дії викрито правоохоронцями спільно з Управлінням стратегічних розслідувань в Житомирській області Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України. Досудове розслідування проводить слідче відділення Новоград-Волинського ВП ГУНП в області. Процесуальне керівництво здійснює Новоград-Волинська місцева прокуратура.

На майданчику ProZorro вдалося знайти закупівлю, про яку інформує прокуратура: в листопаді 2018 року Миропільська селищна рада оголосила тендер на закупівлю автомобіля швидкої медичної допомоги тип А2 (в комплектації з необхідним обладнанням). Очікувана вартість закупівлі становила 1,7 млн грн.

На участь у тендері подали заявки чотири фірми, найдешевшою була пропозиція ТОВ «ДУАЦ» - 1 млн 610 тис. грн. Це товариство і стало переможцем торгів.

26 грудня 2018 року директор ТОВ та Миропільський селищний голова Валерій Гиндич підписали договір й селищна рада мала отримати автомобіль швидкої медичної допомоги на базі Volkswagen Transporter Т5.

ТОВ «ДУАЦ» зареєстроване в 2011 році в місті Васильків Київської області, основний вид діяльності – виробництво автотранспортних засобів, статутний капітал – 50 тис. грн. Засновники товариства – Чернілевський Віктор Йосипович та Матвієць Ірина Данилівна, директор – Тонконог Андрій Васильович

«Пунктом 5.3.1.1 укладеного договору визначено, що оплата проводиться після підписання Сторонами Акту приймання-передачі товару та до постановки автомобіля на облік в сервісних центрах МВС на Покупця, після прийняття автомобіля, згідно Акту технічного приймання. На підставі платіжних доручень №№ 1, 2 від 26.12.2018 Миропільською селищною радою перераховано 1 млн. 610 тис. грн. на рахунок ТОВ ДУАЦ, призначення платежу: оплата за одержаний автомобіль швидкої медичної допомоги тип А2 (в комплектації з необхідним обладнанням). У той час, 26.12.2018 відбулась перша реєстрація привезеного із-за кордону Volkswagen Transporter VIN № НОМЕР_2 , білого кольору, 2015 року випуску, тип кузова: універсал-В, на ТОВ ДУАЦ, загальна вартість авто становила 524494,29 грн. В подальшому, 28.12.2018 відбулась перереєстрація вказаного автомобіля, у зв`язку із переобладнанням на тип кузова: меддопомога-В, без заміни номерних агрегатів, на ТОВ ДУАЦ загальна вартість становила 524 494, 29 грн. 09.01.2019 вказаний автомобіль перереєстровано на Миропільську селищну раду, загальна вартість авто становить 1 млн 610 тис. грн», - йдеться в одній з постанов Новоград-Волинського міськрайонного суду, який надавав слідчим доступ до речей та документів, необхідних для досудового розслідування, розпочатого 15 січня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366; ч.4 ст.191; ч.1 ст.209 КК України.

Скріншот з постанови суду

Як повідомляв Житомир.info, 19 квітня 2020 року набула чинності нова редакція закону «Про публічні закупівлі».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура Романівський район швидка допомога тендер заволодіння майном  
Матеріали по темі