Події

У Житомирі судили капітана, який привіз з АТО гранату і патрони: призначили 4 роки в’язниці, але одразу амністували

24 April 2020, 16:42

Військовослужбовця-капітана з Житомира, який привіз із зони АТО гранату і патрони, засудили до чотирьох років позбавлення волі. Однак на підставі закону про амністію суд одразу ж звільнив засудженого від відбування цього покарання.

Вирок Корольовського районного суду м. Житомира щодо вказаної кримінальної справи 8 квітня оприлюднили у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Зазначається, що уродженець Житомира, який нині працює директором ТОВ «Яркон», у 2014 році, перебуваючи у Новоайдарівському районі Луганської області, знайшов гранату і два патрони та привіз їх у Житомир.

«ОСОБА_1 в кінці серпня 2014 року, більш точну дату слідством не встановлено, перебуваючи на території Луганської області поблизу с. Победа Новоайдарівського району, незаконно (…), діючи умисно, придбав шляхом привласнення знайдену ручну гранату РГД-5 та два патрони, які знайшов у кузові автомобіля, підняв їх та поклав до свого власного рюкзаку. В подальшому, капітан ОСОБА_1 в середині вересня 2014 року, більш точну дату слідством не встановлено, незаконно (…), діючи з прямим умислом, транспортував вищевказані боєприпаси: ручну гранату РГД-5 та два патрони безпосередньо при собі, в своєму власному рюкзаку з АДРЕСА_2, а в подальшому з АДРЕСА_1», – йдеться у матеріалах суду.

Боєприпаси згодом знайшли за місцем проживання капітана.

Обвинувачений у суді розповів, за яких обставин знайшов боєприпаси та пояснив, що забув здати їх у військову частину в Новограді-Волинському, оскільки «неодноразово отримував як психічне, так і фізичне навантаження та перебував у стресовому стані».

Обвинувачений стверджує, що згадавши про боєприпаси, він збирався їх здати, однак не встиг: поїхав у Зарічани святкувати з родичами приїзд з АТО, а наступного дня вже нагрянули правоохоронці.

Однак, зазначається у матеріалах суду, винуватість чоловіка у вчиненні злочину повністю підтверджується показами свідків.

Виносячи ухвалу, суд врахував пом’якшуючі обставини: «обвинувачений раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, на даний час працює, де характеризується виключно позитивно, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, є учасником бойових дій та учасником Антитерористичної операції».

Врешті, суд визнав ОСОБА_1 винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ст. 263 ч.1 КК України, та призначив йому покарання у виді чотирьох років позбавлення волі.

Однак на підставі ст. 2 Закону України «Про амністію у 2016 році» суд ухвалив «звільнити засудженого від відбування покарання у виді позбавлення волі».

На користь держави з засудженого стягнули процесуальні витрати в кримінальному провадженні, пов`язані із залученням експертів, на загальну суму 1965 гривень 92 коп.

А речові докази (гранату РГД-5 та два патрони), які знаходяться в камері зберігання речових доказів УМВС України в Житомирській області, суд ухвалив знищити після набрання вироком чинності.

Нагадаємо, 8 квітня 2020 року до військової прокуратури надійшла інформація про те, що у кімнаті гуртожитку житомирський військовослужбовець зберігав боєприпаси.

Як повідомляв Житомир.info, у лютому 2020 року військова прокуратура інформувала, що у Житомирській області затримали нацгвардійця, який крав у військовій частині боєприпаси та продавав їх.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд боєприпаси військовослужбовець  
Матеріали по темі