Місто

​Перший бюджет участі у Житомирі: який вигляд мають проєкти і що не вдалося реалізувати

30 April 2020, 20:17

У 2016 році в Житомирі впровадили бюджет участі. Тоді на загальноміське голосування винесли 56 проєктів. Серед них житомиряни обрали 11 пропозицій, які міська рада мала реалізувати.

Який вигляд мають проєкти сьогодні та чи всі втілили - дізнавались журналісти Житомир.info.

Доріжку для велопрогулянок, катання на роликах вздовж річки Кам'янка, яка починається від Богунського мосту, облаштували у 2018 році. Ціна, яка була вказана у заявці проєкту - 999 тис. грн, але вартість могла змінитись. Також в описі проєкту було зазначено: доріжка з перспективою виходу на вул. Леха Качинского, а перша черга будівництва можлива до вул. Короленка. Сьогодні довжина доріжки склала до п'ятисот метрів.


Інший реалізований проєкт - «Встановлення на зупинках карт-схем із графіком руху громадського транспорту», вказана вартість - 997 тис. 500 грн. Сьогодні такі бокси можна зустріти на зупинка у центрі міста.

«Дякуючи конкурсу, бюджет участі, такий проєкт вдалося реалізувати міській раді, і зараз ми бачимо, що практично на всіх зупинках громадського транспорту, зокрема тролейбусів, трамваїв, є такі карти-схеми. У нас звичайно в наших бачення була трошки інша візуальна концепція, але важливо не стільки візуальне, а змістовне наповнення», - каже авторка проєкту Жанна Соловйова.

Парк «Замкова Гора Житомира - 1100» - залишається єдиним нереалізованим проєктом бюджету участі-2016. Поки що втілити проєкт юридично неможливо, адже спочатку на ділянці потрібно проводити археологічні дослідження. Орієнтовна вартість проєкту, вказана автором - 995 тис. грн.

«Концепція проєкту - відродити витоки нашого рідного міста, звідки почалося наше рідне місто. Планувалося на Подолі Замкової гори, це там де костел, вниз і до Подільської церкви, там є такий подол і там зробити гарний мініпарк. Щось в історичному плані, привести все в порядок. Замкова гора - це історичний центр міста, і згідно з архітектурно-опорним планом, у цій частині, перед тим як проводити будь-які роботи, необхідно провести археологічні дослідження. Якого висновку прийшли: ми не будемо відхиляти цей проєкт, тому що за нього проголосували люди. Якщо за нього проголосували люди, він у будь-якому разі буде реалізований, але є виняток - не в цьому році (про 2017 рік)», - пояснює голова координаційної ради по впровадженню бюджету участі - 2016 Сергій Намєснік.

Проте, коли проєкт буде втілений - невідомо, і припускаємо, що його вартість може зрости.

Нагадаємо, у січні 2020 року в інтерв’ю мер Житомира Сергій Сухомлин назвав три великі проєкти бюджету участі, з яких житомиряни зможуть обрати один. В розпорядженні мера Житомира Сергія Сухомлина від 2 березня на голосування винесли: реконструкцію кінотеатру «Жовтень» у виставковий центр, благоустрій Нового бульвару, створення багатофункціонального простору в будівлі Водонапірної башти. Загальноміське голосування по проєктах бюджету участі мало відбутися наприкінці березня 2020, проте через карантин його перенесли.

Як повідомляв Житомир.info, у 2016 році з 1 по 12 листопада тривало загальноміське голосування за 56 найкращих проєктних пропозицій до бюджету участі. Дехто намагався вплинути на вибір житомирян під час голосування за проєкти бюджету участі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бюджет участі проєкт  
Матеріали по темі