Події

Правозахисний ЛГБТ-центр заявляє про гомофобне насильство у Житомирі, поліція ж поки розслідує лише грабіж

5 May 2020, 17:33

У ніч на 30 квітня на Соколовському масиві в Житомирському районі міста Житомира зґвалтували, пограбували та катували 19-річного гея. Спочатку нападник був один, але згодом до нього приєдналися п’ятеро друзів. Правоохоронці розслідують злочин за ст. 186 («Грабіж»).

Про це 5 травня повідомляє Центру прав людини ZMINA з посиланням на правозахисний ЛГБТ-центр «Наш світ».

«Як розповів ZMINA експерт центру Олександр Зінченков, 19-річний потерпілий і познайомився з одним із нападників на сайті знайомств Badoo. Пізно вночі 29 квітня вони зустрілися поруч із домом постраждалого, де спілкувалися, а потім нападник запропонував купити слабоалкогольні напої «Рево». Їх обидва пішли розпивати до лісу поруч із річкою, та згодом між ними виник конфлікт. «Тоді нападник орально зґвалтував, а потім побив постраждалого й украв у нього мобільний телефон. Він також зателефонував своїм друзям, які швидко приїхали на машині, – четверо хлопців та одна дівчина», – каже Зінченков. Нападник із друзями продовжили знущатися з хлопця. Дівчина надягнула на нього кайданки, інші хлопці били, погрожували ножем, зрізали з нього одяг та роздягнули. Під час цього, як сказав сам потерпілий, його ще кілька разів спробували зґвалтувати, але він був напівпритомний», - пише сайт ZMINA.

Експерт Правозахисного ЛГБТ-центру «Наш світ» вбачає, що злочин скоєно з мотиву ненависті до ЛГБТ, аргументацію читайте тут.

Водночас 5 травня поліція Житомирської області повідомила, що поліцейські розпочали кримінальне провадження за фактом конфлікту між хлопцями: для встановлення всіх обставин проводяться слідчі дії, зокрема правоохоронці опитали учасників події та призначили судово-медичну експертизу.

«Вранці, 30 квітня, до поліції надійшло повідомлення від жителя Соколовського дачного масиву Житомирського району про вчинений відносно нього злочин. За словами 19-річного хлопця, він під виглядом дівчини познайомився через Інтернет-мережу із 17-річним парубком та домовився про зустріч 29 квітня о 23:00.В обумовлене місце, лісову околицю обласного центру, заявник прийшов в образі дівчини - з макіяжем, перукою та одягом. За письмовими показами заявника, після нетривалого спілкування між новими знайомими відбувся оральний статевий акт, на який він погодився за власним бажанням. Потому один із партнерів запідозрив, що зустрівся не з дівчиною - і між ними виник конфлікт. Під час сутички повз парубків проїжджав транспортний засіб, водій та пасажири якого втрутились у ситуацію. У результаті у заявника відібрали мобільний телефон, нанесли йому тілесні ушкодження та роздягнули, змусивши у такому вигляді йти додому», - інформує пресслужба ГУНП.

За вказаним фактом поліцейські 30 квітня розпочали кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією – ч. 2 ст. 186 Кримінального кодексу України (Грабіж, поєднаний з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або вчинений повторно, або за попередньою змовою групою осіб – карається позбавленням волі на строк від 4 до 6 років).

Поліція зазначає, що після проведення всіх слідчих дій можлива додаткова кваліфікація події.

«Слідчі Житомирського відділу поліції призначили судово-медичну експертизу для встановлення ступеня тяжкості нанесених заявнику тілесних ушкоджень. Поліцейські опитали потерпілого у лікувальному закладі, встановили особу і поспілкувалися із його 17-річним Інтернет-знайомим. Встановлюються інші учасники події. Розслідування кримінального провадження перебуває на контролі керівництва поліції Житомирської області», - повідомляє ГУНП.

Нагадаємо, 1 травня пресслужба поліції області оприлюднила повідомлення про розслідування пограбування 19-річного хлопця на Соколовському масиві в Житомирському районі: молодика побив і пограбував 17-річний товариш, з яким він познайомився у соцмережі, Між двома знайомими хлопцями виникла сутичка, що згодом переросла у пограбування.

Як повідомляв Житомир.info, на Михайлівській у Житомирі 22 серпня 2019 року кілька чоловіків відібрали у 13-річних дівчат «райдужний» прапор і виклали відео у соцмережі. Скандальне відео набуло розголосу і 23 серпня на Михайлівській провели акцію «Всі Люди Рівні», щоб нагадати про рівні можливості та право на вільний вибір, а також підтримати дівчат і їхніх батьків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гомофобія поліція ЛГБТ грабіж ГУНП  
Матеріали по темі