Здоров'я

​Житомирський лабораторний центр збільшив потужності: за добу можуть робити понад 200 тестів на коронавірус

12 May 2020, 11:28

Житомирський обласний лабораторний центр може робити не 100 тестів на добу, а понад 200. В лабораторію на роботу взяли ще двох спеціалістів.

Про це 12 травня під час брифінгу повідомив голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

«Збільшив потужності наш обласний лабораторний центр. Від сьогоднішнього дня він може робити від 180 до 220 тестів на добу. Фактично ми бачимо, що на вихідні співробітники і самі апарати були загружені максимально. Майже 600 ПЛР тестів було проведено нашим обласним лабораторним центром. Майже 500 повернулися з Києва з лабораторії. Сьогодні ми маємо, за інформацією лабораторного центру, в черзі близько 180 зразків, ми йдемо доба в добу, ми недопустимо збільшення черги», – зазначив Віталій Бунечко.

Голова ОДА уточнив, що в лабораторному центрі збільшилась кількість працівників.

«Лабораторний центр потужність збільшив за рахунок того, що взято на роботу ще двох лікарів інфекціоністів. Це дало можливість збільшити роботу на тих апаратах, які є в лабораторному центрі», – додав Бунечко.

Начальник управління охорони здоров’я Микола Суслик, відповідаючи на питання журналістів, розповів про роботу нового апарату ПЛР-діагностики, який встановили в обласній лікарні.

«На новому апараті в обласній лікарні за вихідні проведено 13 тестів. З сьогоднішнього дня вони будуть далі верифіковані в лабораторному центрі. Працюють фахівці, які раніше пройшли спеціалізацію «Вірусологія» на базі Київської академії післядипломної освіти і відповідні тренінги по роботі з даним обладнанням, яке встановлене в обласній лікарні. Повноцінно апарат почне працювати з сьогоднішнього дня (12 травня, - ред.), – сказав Микола Суслик.

Нагадаємо, 13 квітня на брифінгу повідомляли, що потужність Житомирського лабораторного центру - 100 тестів на добу. 30 квітня 2020 року директор ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр» МОЗ України Зіновій Парамонов розповідав, що в ОЛЦ не вистачає вірусологів та лаборантів, аби оперативно проводити ПЛР-дослідження на виявлення коронавірусної інфекції у пацієнтів. Станом на 4 травня в обласному лабораторному центрі у черзі було 700 проб. 6 травня 2020 року Житомирський обласний лабораторний центр попередив керівників медичних закладів, що через завантаження лабораторії 7-9 травня не буде приймати матеріал на тестування коронавірусу методом ПЛР, окрім матеріалів від важкохворих на COVID-19 та малолітніх дітей. 7 травня на брифінгу в ОДА повідомили, що зразки, відібрані у хворих з підозрою на коронавірус жителів Житомирській області, перевірятимуть у лабораторних центрах інших регіонів.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 9.00 12 травня в Україні лабораторно підтверджено 16023 випадки COVID-19,з них 375 виявили упродовж останньої доби. станом на 22.00 11 травня у Житомирській області лабораторно підтверджено 525 випадків COVID-19, з них два упродовж останньої доби.

Динаміку поширення коронавірусу в Житомирській області дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 ПЛР тест лабораторний центр  
Матеріали по темі