Суспільство

Новопризначений фінансовий директор «Кромберг енд Шуберт Україна ЖУ» про виклики підприємству в умовах пандемії

21 May 2020, 17:40

Мартін Гьобель був призначений на посаду фінансового директора підприємства "Кромберг енд Шуберт Україна ЖУ" у лютому 2020 року. А вже у березні новоспеченому керівнику довелося зіштовхнутися із наслідками загострення епідеміологічної та економічної ситуації в Україні та світі.

В інтерв'ю Житомир.info Мартін Гьобель розповів, як став директором міжнародної компанії "Кромберг енд Шуберт" в Житомирі, а також - які виклики вже подолав завод, а які ще попереду.

Як стали фінансовим директором Кромберг енд Шуберт Україна ЖУ і де працювали до цього?

Це насправді досить цікава історія. Але давайте почнемо з самого початку. Я працюю майже 20 років і починав в 2000 році в Siemens в Мюнхені. Я пропрацював в Siemens до 2015 року і займав кілька фінансових посад.

Після цього я перейшов на посаду фінансового директора в швейцарську компанію Rieter Uzbekistan, яка займається складанням машин для переробної промисловості. На початку 2019 року я повернувся до Швейцарії в штаб-квартиру Rieter. Там я був контактною особою з фінансових питань заводів по всьому світу.

У червні того ж року я побачив вакансію CPM від Kromberg & Schubert в Ботсвані. Під час бесіди в Абенсбергзі мова зайшла і про Україну теж. Оскільки моя дружина народилася тут, в Україні, ми вирішили скористатися можливістю приєднатися до Kromberg & Schubert в Житомирі.

Майже відразу після вашого призначення епідеміологічна та економічна ситуація в Україні і світі почала загострюватися. Які виклики постали перед підприємством такого масштабу? І як ви з ними справлялися?

Так, було б непогано, якби у мене був більш спокійний початок. Але вийшло, як вийшло. Я вважаю і, напевно, багато хто зі мною погодиться, що ця ситуація відрізняється від усіх, які були за останні 20 років.

Найскладніше в тому, що це все вдарило не тільки по економіці, а й обмежило свободу кожної людини. Той факт, що ви не можете зустрічатися з друзями, ходити в ресторани, але повинні носити маски, є чимось унікальним і незвичайним.

Якщо говорити про завод, найскладнішим було - це відсутність плану дій для такої ситуації, оскільки подібного раніше ніколи не було. Ні Україна, ні Німеччина, ні "Крошу" не стикалися з такою ситуацією досі.

Другий момент полягає в тому, що законодавча база в Україні не ідеальна для вирішення подібних ситуацій.

І ще одна складність, але не менш важлива - це психологічний вплив цієї ситуації на людей.

Після перерви наш штаб створив робочу групу. Вона консультує всі заводи, як контролювати ситуацію та як діяти. Частиною робочої групи був інститут Фраунгофера, німецький науково-дослідний інститут, який займається дослідницькою діяльністю в галузі охорони здоров'я та навколишнього середовища.

На підставі їх рекомендацій, підтримки з боку наших колег в Луцьку і рекомендацій уряду були прийняті певні заходи. Ми також одними з перших в Україні звернулися до центру зайнятості з метою отримання допомоги по частковому безробіттю. Наразі ще триває розгляд заяви.

На якому етапі "Кромберг енд Шуберт" в Житомирі зараз? Як відбувається процес відновлення виробництва?

Зараз ми відновлюємо виробництво. І це ще одне складне завдання. Зупинка заводу - це одне, а ось відновлення виробництва - зовсім інша історія. Особливо з невизначеністю авторинку в Європі. Хоча зараз більшість наших клієнтів теж працюють. Проте, оскільки є ще нестабільність в глобальному ланцюгу постачань, ми ще не повернулися на докризовий рівень. Зараз ми живемо від тижня до тижня, деколи з дня в день, так як ситуація з боку клієнта змінюється з тією ж швидкістю. Але я думаю, що ми в правильному напрямку рухаємося.

Рано чи пізно ситуація стабілізується і все повернеться в звичний режим. Який план розвитку підприємства на майбутнє ви бачите?

Як я вже сказав раніше, в короткостроковій перспективі ми побачимо деякі злети і падіння на заводі, оскільки ланцюг постачань з боку клієнта ще не повністю функціонує. Крім того, прислухаючись до експертів-економістів і до офіційних заяв наших клієнтів, докризовий рівень буде досягнутий тільки в 2021 або 2022 році.

Але в середньостроковій перспективі ми не бачимо великого негативного впливу на "Кромберг енд Шуберт Житомир". Оскільки у нас є поточні проекти і ми працюємо над запуском двох нових. Загалом, якщо ситуація стабілізується, ми будемо працювати в нормальних умовах, як і раніше.

У довгостроковій перспективі я цілком впевнений, що ми повернемося на шлях зростання, який був запланований спочатку.

А поки, я вважаю, що нам потрібно звикнути жити і працювати з певними обмеженнями, поки не буде винайдена вакцина.

Всім складнощам рано чи пізно приходить кінець. Але вони роблять нас сильнішими і дають нові можливості. Я твердо вірю, що якщо будуть прийняті правильні заходи, "Крошу", Житомирська область, а також Україна в цілому будуть сильнішими і ще успішнішими.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Кромберг енд Шуберт 
Матеріали по темі