Суспільство

Житомирська область – лідер за кількістю розглянутих судами протоколів щодо фейків про коронавірус

27 May 2020, 17:59

В Україні за період карантину суди розглянули 89 протоколів на поширювачів неправдивої інформації про коронавірусну хворобу: за поширення фейків оштрафували 30 українців, 9 осіб покарали усним зауваженням, закрили та відправили на доопрацювання – по 24 протоколи.

Про це повідомляє видання «Mediasapiens» з посиланням на дослідження сайту «Четверта влада», який в реєстрі судових рішень перевірив 800 постанов за статтею 173-1 (Поширювання неправдивих чуток) Кодексу про адміністративні правопорушення з 12 березня по 18 травня.

Стаття 173-1 КУпАП передбачає штраф 170-255 гривень або виправні роботи до одного місяця з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку.

«Більшість підозрюваних в суді пояснювали, що вважали поширену інформацію правдою і лише хотіли повідомити друзів про знайдені сенсації. Дехто ж зізнавався, що просто не вміє розрізняти фейки. Тим не менше, майже 30% тих, на кого склали протоколи, суд визнав винними і оштрафував», – йдеться в повідомленні.

Протоколи найчастіше складали через поширення фейків про COVID-19 у соціальних мережах (80%):

65 протоколів склали через поширення фейків у Facebook;

6 протоколів склали через повідомлення в Instagram;

1 через фейк у Viber;

1 через фейк у соцмережі, назву якої в постанові суду не вказують.

У шести випадках поліція склала протоколи через усні неправдиві чутки.

Найбільше постанов про поширення фейків про коронавірус – у Житомирській і Хмельницькій областях.


Житомир.info проаналізував відповідні постанови судів Житомирської області за квітень-травень, нижче - деякі з них (курсивом виділені цитати з матеріалів суду):

15 квітня Овруцький районний суд визнав особу винною у скоєні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.173-1 КУпАП та звільнив її від адміністративної відповідальності за малозначністю вчиненого правопорушення, обмежуючи її усним зауваженням.

23 березня 2020 року, близько 11 години 00 хвилин, за місцем свого проживання, громадянка ОСОБА_1 через мережу інтернет на сайті «Faсebook» опівночі «Підслухано Овруч», розмістила пост з неправдивою інформацією про закриття відділення «Ощадбанку» по вул. Б.Хмельницького, 41-А, чим поширила неправдиві чутки, що могли призвести до паніки серед населення. В судовому засіданні порушник надала свої пояснення, кається.

21 квітня Коростенський міськрайонний суд притягнув особу до адміністративної відповідальності за ст.173-1 КУпАП і наклав стягнення у виді штрафу в розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 170 гривень 00 копійок. Стягнув з особи на користь держави 420,40 грн судового збору.

23.03.2020 року о 22-23 год., ОСОБА_1 , в мережі Інтернет, із використанням власної електронної сторінки в мережі "Facеbook", здійснив поширення у спільноту "Коростень, місто де я живу" допису (відеороліку), який містить неправдиву інформацію щодо розвитку суспільно-політичної та суспільно-економічної ситуації на території України у зв`язку з поширенням вірусу "Covid -19", чим здійснив поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку, та вчинив правопорушення, передбачене ст.173-1 КУпАП. В суді ОСОБА_1 свою вину визнав та пояснив, що дійсно даний факт мав місце, і такого більше не повториться.

27 квітня Андрушівський районний суд визнав особу винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та звільнив від адміністративної відповідальності у зв`язку з малозначністю вчиненого правопорушення, обмежившись усним зауваженням.

22.04.2020 року о 10 год. 57 хв. ОСОБА_1 в мережі "Інтернет" на своїй сторінці Facebook розмістив пост, який містить неправдиву інформацію щодо хворих на коронавірус на території Андрушівського району, чим поширив неправдиві чутки, що могли викликати паніку серед населення. В судовому засіданні ОСОБА_1 вину визнав, щиро розкаявся у вчиненому та просив суворо не карати, зазначивши, що видалив дану інформацію зі сторінки.

30 квітня Богунський районний суд м. Житомира закрив провадження по справі про адміністративне правопорушення про притягнення особи до адміністративної відповідальності за ст.173-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення закрити у зв`язку з відсутністю в його діях складу даного адміністративного правопорушення.

Відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення від 24.03.2020 серії АПР18№402961ОСОБА_1 23.03.2020 о 10-01 із використанням власної сторінки у соціальній мережі Facebook «Alexandr Gromov» здійснив поширення у спільному «ГромоГласно!» відеоролик, який містить неправдиву інформацію щодо розвитку суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації та території м.Житомир. Особа, що притягається до відповідальності, в судове засідання не з`явилась, хоча повідомлялась судом про дату і час судового розгляду, клопотань про відкладення судового розгляду не подавала. Згідно письмових пояснень в протоколі останній вину не визнає.

Акт огляду від 23.03.2020 свідчить про те, що з акаунту "Alexandr Gromov" в спільноті "ГромоГласно" на сторінці Фейсбук здійснено розміщення якогось відеоролика. Однак акт не містить відомостей про дослідження змісту та не вказано самого змісту відеоролика. Вказаний відеоролик для дослідження суду не надавався. А тому суд позбавлений можливості дослідити відеоролик, зазначений в протоколі чи іншим чином з`ясувати його зміст.

6 травня Коростишівський районний суд визнав особу винною у вчиненні 16.04.2020 адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 173-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та звільнив від адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, у зв`язку з малозначністю, обмежившись усним зауваженням.

Відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення серії АПР18 №696409 від 24.04.2020 ОСОБА_1 16.04.2020 близько 07:36 години у мережі інтернет на власному акаунті соціальної мережі Facebook розмістила пост з веб-сайту ІНФОРМАЦІЯ_2 під назвою «В Коростишеві через коронавірус закрили лікарню на карантин», що містило неправдиву інформацію про інфікування третини від загальної кількості медичного персоналу Коростишівської ЦРЛ у зв`язку з відсутністю засобів, відтак призвело до поширення неправдивої інформації, чим вчинила правопорушення, передбачене статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення. У судове засідання ОСОБА_1 не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином, причини неявки у судове засідання не повідомила... У своїх письмових поясненнях від 24.04.2020 ОСОБА_1 пояснила, що 16.04.2020 о 07:36 годині вона дійсно на власному акаунті у соцмережі «Facebook» поширила вищевказаний пост, свою вину визнала, зобов`язується у подальшому не вчиняти таких випадків.

19 травня Новоград-Волинський міськрайонний суд визнав особу винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 173-1 КУпАП та визнав вчинене правопорушення малозначним, звільнивши особу від адміністративної відповідальності і обмежившись усним зауваженням.

Судом встановлено, що 9.04.2020 року 9 год. 34 хв. ОСОБА_1 здійснила поширення неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку, а саме: розмістила на власному публічному акаунті у соціальній мережі «Facebook» допис маніпулятивного характеру, який містить заклик до населення протидіяти співробітникам поліції та працівникам медичних установ при необхідності проходження тесту на наявність СOVID-19. Окрім повного визнання ОСОБА_1 своєї вини, її винність у зафіксованому правопорушенні підтверджується даними, зазначеними у протоколі про адміністративне правопорушення АПР 18 № 700850 від 16.04.2020 року; письмовими поясненнями; актом огляду, компакт-диском.

Нагадаємо, в березні цього року один з протоколів за поширення фейків про коронавірус був складений на голову Радомишльської райдержадміністрації Віктора Пулковського.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 9:00 27 травня 2020 року в Україні лабораторно підтверджено 21 905 випадків COVID-19, них 7995 одужали, 658 померли.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус суд фейк  
Матеріали по темі