Здоров'я

​ У Житомирі в лабораторії для ПЛР-тестування завершують ремонтні роботи та готуються до відкриття

5 June 2020, 19:35

У Житомирі завершують ремонт у приміщенні дитячої поліклініки, де облаштують лабораторію для діагностування COVID-19 шляхом ПЛР-тестування. Як повідомив 5 червня міський голова Сергій Сухомлин, місто отримало дозвіл від Міністерства охорони здоров'я на використання партії австрійських тестів та наступного тижня лабораторія буде готова до відкриття.

За його словами, спершу протестувати планують працівників освіти, які залучені у ЗНО. Надалі за окрему плату будуть тестувати й охочих житомирян.

«Ми не один раз заявляли про те, що ми маємо намір створити свою вірусологічну лабораторію, яка в місті могла б зробити тестування наших житомирян і не тільки житомирян. Лабораторія може робити тестування і те, що ми плануємо - зробити тестування усіх працівників дитячих садочків, всіх вчителів, які будуть приймати ЗНО. Повинні все зробити для того, щоб встигнути запустити цю лабораторію. Завдяки тому, що у нас нормальна співпраця з австрійським виробником тестів, вони тести нам відправили ще минулого тижня, навіть не чекали від нас оплати. За це хочу подякувати паперовій фабриці, Вадимі Ліскі та Олегу Карпека, які допомогли першу партію тестів закупити за власні кошти, навіть ми не витрачали на цю партію бюджетних коштів, бо ми до кінця не знали все ж вдасться нам утримати від Міністерства охорони здоров'я дозвіл на використання цих тестів чи не вдасться, і скажу так, що довелося дуже багато зусиль витратити, щоб отримати дозвіл від Міністерства охорони здоров'я. Чесно кажучи, без допомоги головного санітарного лікаря Ляшка нам це точно не вдалося б. На сьогоднішній день у нас є дозвіл на використання цих австрійських тестів», – повідомив Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.


Також міський голова розповів, що обладнання для лабораторії вже в Україні.

«На сьогоднішній день ми інспектували, як йдуть ремонтні роботи, облаштування лабораторії. На наступному тижні ремонт має бути закінчений і обладнання закуплене є вже в Україні, тому ми плануємо завозити обладнання і вже починати навчання лікарів, які будуть працювати на цьому обладнанні. Задача до 25 червня протестувати усіх співробітників шкіл, які будуть задіяні в процесі ЗНО й інші категорії, які працюють, в першу чергу, з дітьми і лікарів, які працюють з хворими. Але на сьогоднішній день ми можемо заявляти, що на наступному тижні ми вже будемо готові до відкриття нашої лабораторії, своєї міської лабораторії», – розповів Сергій Сухомлин.

Він зауважив, що тестування для житомирян коштуватиме дешевше, ніж у приватних лабораторіях.

«Друга задача лабораторії - надати можливість всім бажаючим пройти тестування на коронавірус, і ціни в нас будуть дешевшими, ніж у приватних лабораторіях для того, щоб усі бажаючі могли пройти тестування, отримати довідку для того, щоб виїхати за кордон чи просто для того, щоб бути впевненим, що людина не хворіє», – зауважив Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Як повідомляв Житомир.info, місцева влада планувала закупити власну лабораторію для діагностування COVID-19 шляхом ПЛР-тестування.

Попередньо міський голова повідомляв, що така лабораторії може коштувати близько 1 млн 200 грн та зможе робити до 800 тестів на коронавірус за добу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус лабораторія ПЛР-тести ремонт Сухомлин  
Матеріали по темі