Влада

Екоінспекція готує позов про призупинення діяльності водоканалу в Коростишеві, а в діях посадовців підприємства вбачає кримінал

26 June 2020, 16:24

У місті Коростишів Житомирської області екологи провели перевірку на місцевому водоканалі та виявили ряд порушень. За результати перевірки Інспекція повідомила правоохоронні органи про вчинення кримінального правопорушення посадовими особами комунального підприємства, а також готує позов про призупинення діяльності КП.

Про це 26 червня повідомила Державна екологічна інспекція Поліського регіону.

«… Державною екологічною інспекцією Поліського округу в лютому проведено позапланову перевірку у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів Коростишівським міським комунальним підприємством «Водоканал». В ході перевірки державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу виявлено ряд порушень, а саме:


  • очисні споруди каналізації утримуються в неналежному стані та перебувають в напівзруйнованому стані;
  • не розроблені, не затверджені правила приймання та скиду стічних вод до системи каналізації м. Коростишів;
  • здійснюється скид зворотних вод з перевищення нормативів ГДС передбаченим дозволом на спеціальне водокористування. Такими діями порушено ст. 42, 44, 70, 105 Водного кодексу України», – йдеться у повідомленні.

Зазначено, що вказані порушення були зафіксовані в акті перевірки, до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу притягнуто керівника підприємства, окрім того, за скид зворотних вод з перевищення нормативів ГДС, передбаченим дозволом на спеціальне водокористування за 2019 рік, для добровільного відшкодування збитків підприємству виставлено претензію в сумі 91 тис. 645 грн, яка досі не сплачена.

«19.06.2020 року Інспекцією перевірено виконання припису, який був наданий під час вищезазначеної перевірки, за результатами було встановлено, що з 18 пунктів припису виконано лише 1 пункт, це показує, що керівник Коростишівськогоміського комунального підприємства «Водоканал» та місцеві органи самоврядування ігнорують законні розпорядження контролюючих органів, що здійснюють державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог природоохоронного законодавства», – констатують в екоінспекції.

Тож Державна екологічна інспекція Поліського округу готує позов до суду щодо «тимчасової заборони (зупинення) скидів до водного об’єкта зворотних вод з очисних споруд каналізації з перевищенням встановлених нормативів ГДС Коростишівським міським комунальним підприємством "Водоканал"».

Також у зв’язку з тим, що в діях посадових осіб комунального підприємства вбачаються ознаки кримінального правопорушення, Інспекція звернулась до слідчого управління Національної поліції в Житомирській області з пропозицією внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 242 КК України.

Як повідомляв Житомир.info, 24 червня 2020 року Державна екологічна інспекція Поліського округу інформувала, що у Житомирі жителі проїзду Бєльського, проїзду Осокоровий, вулиць Гаражна та Антоновича несанкціоновано скидали каналізаційні відходи у дренажний канал, який проходить паралельно вул. Антоновича. Екологи проводять перевірку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: екологія водоканал еколог екоінспекція  
Матеріали по темі