Місто

​На житомирському водоканалі показали будівництво очисних споруд каналізації та розповіли про плани щодо очисних споруд води

1 July 2020, 18:03

Великі котловани та будівельна техніка - на житомирському водоканалі показали хід робіт з реконструкції, а точніше навіть будівництва нових очисних споруд каналізації. За словами директора водоканалу, підрядні організації значно просунулись у виконанні робіт. Очищення води на нових очисних спорудах дозволить знизити нанесення шкоди річці Тетерів до абсолютного мінімуму. Окрім того, більшість робіт буде автоматичною.

«На даний час в наших будівлях решіток люди повністю працюють руками. Така технологія. Все, що затримали решітки, лопатами виносять до контейнерів. За новою схемою це буде виключено на сто відсотків. Після решіток встановлено буде ущільнювач, є барабанні сита для піску. Тобто, все буде в автоматичному режимі. Що стосується аналізів, то зараз наші лаборанти ходять по спорудах і беруть проби на азот, на кисень, на всі параметри. Все відбувається теж вручну. За новою схемою будуть стояти датчики, можна буде підійти, натиснути кнопку і на дисплеї побачити всю необхідну інформацію. Це спрощує роботу в рази», - розповідає начальник очисних споруд «ОСК-2» Яків Розенцвайх.


Наразі, за словами директора житомирського водоканалу Андрія Нікітіна, в Україні немає подібних реалізованих проєктів такого масштабу.

«Є схожі проєкти. Але вони або не реалізовані, або реалізовані не так, як їх планували спочатку. Наразі в Україні немає нічого подібного, що будується в Житомирі. Завдяки новим очисним спорудам - це буде 100% відповідність австрійським та німецьким стандартам. Якщо ми говоримо про класичну систему очистки води, то це її найкращий приклад, як це роблять в Німеччині та в Австрії», - каже директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Окрім того, на очисних спорудах будується спеціальний резервуар для осушення мулу, який можна використовувати, як мінеральне добриво.

На житомирському водоканалі також розповіли про плани реконструкції очисних споруд води.

За словами Андрія Нікітіна, на новій станції очистки води ламельний освітлювач буде очищати воду від синьо-зелених водоростей, згодом на станції відбуватиметься дозування активованого вугілля - реагенту, який прибирає з води неприємний смак і запах. Після цього відбуватиметься процес очистки піщаними фільтрами.

Андрій Нікітін також пояснив, чому в Житомирі вимикатимуть водопостачання 4-5 липня.

«Для того, щоб наші підрядники могли продовжувати реконструкцію магістральних трубопроводів, з 4 по 5 липня нам доведеться виконати величезний об’єм роботи - замінити тут три засувки разом з фасонними деталями і там три засувки. Все це - діаметром 1000 мм. Завжди запитують: навіщо ви так надовго зупиняєте водопостачання? Між цими павільйонами і наступними засувками, які перекривають воду, знаходиться з одного та іншого боку по 200 кубічних метрів води. Це величезний об’єм. Його потрібно злити, на це потрібен час, відкачати по цих трубопроводах. А потім вже приступати до монтажних робіт», - каже Андрій Нікітін.

За словами мера Житомира Сергія Сухомлина, виконання подібних робіт є необхідністю і дозволить в майбутньому уникати проблем із системою водопостачання.

«Можна робити дороги, можна робити сквери - люди набагато краще на це реагують. Але ось ця робота, яку люди не бачать, але відчувають якийсь негатив і незручності, через зупинки міста - ця робота на роки наперед. Якщо зараз цього не робити, то через кілька років місто може просто зупинитись і залишитись без насосної станції. Тоді не будуть працювати ні лікарні, ні кафе, ні школи, а місто просто зупиниться. Тому цю роботу потрібно робити. Це дуже добре, що в нас гарні взаємовідносини із Європейським банком, це дуже добре, що європейські підрядники працюють у графіку. Завдяки цьому уряд Словенії дав Житомиру грант у розмірі 2,8 млн євро. Зараз все залежить від підрядників, від працівників водоканалу. І ви самі бачили на очисних спорудах, як людина, яка пропрацювала 30 років на цих спорудах, наскільки вона пишається тим, що її водоканал щось будує нове і завтра з’явиться такий об’єкт, який буде першим в Україні. Це вражає і додає енергії колективу», - каже міський голова Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, з 4 липня 00.01 до 5 липня 12.00 у Житомирі відключать водопостачання.

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2020 у Житомирі показали, як відбувається реконструкція «ОСК-2», де очищують воду з промзони.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал очисні споруди Нікітін реконструкція будівництво  
Матеріали по темі