Влада

Мін'юст пропонує виплачувати компенсацію людям, які стали жертвами зґвалтування і побиття

15 July 2020, 15:44

У Міністерстві юстиції України розробили законопроєкт про надання компенсації від держави людям, які постраждали внаслідок насильницьких злочинів.

Про це на своїй Facebook-сторінці 15 липня повідомив Міністр юстиції України Денис Малюська.

«Зараз усі, хто постраждав внаслідок насильницьких злочинів (зґвалтування, тяжкі тілесні ушкодження, вбивства близьких родичів), законом належно не захищені. Насильницький злочин ламає життя людини. Мало того, що людині злочинцем завдана шкода, далі доводиться їй витрачати час і гроші на лікування, похорони, ходити на допити та засідання суду. Отримувати бодай якусь компенсацію від злочинця вкрай неприємно, довго і часто практично нереально. Крок за кроком ми це змінюємо. Сьогодні Кабмін підтримав наш законопроєкт, яким запроваджується механізм відшкодування шкоди потерпілим внаслідок насильницьких злочинів. Кожна людина, яка постраждала внаслідок насильницького злочину, отримуватиме компенсацію від держави», – йдеться у дописі.

Зазначається, що виплати здійснюватимуться тим, кому злочином заподіяно тяжкі тілесні ушкодження, близьким родичам померлих жертв злочину, потерпілим внаслідок статевих злочинів та потерпілим дітям, щодо яких було застосовано фізичне або психологічне насильство.

«Законом встановлюватиметься розмір мінімально можливого платежу – 40% прожиткового мінімуму. Фактичні розміри компенсаційних платежів встановлюватиме Кабмін, виходячи з наявних коштів у бюджеті. Виплату компенсацій здійснюватимуть регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Після проведення виплат, держава стягуватиме компенсацію з злочинця у порядку регресу», – пояснює Денис Малюська.

Він також зауважує, що, крім того, кожен, хто вчинив злочин або кримінальний проступок, сплачуватимуть спеціальний збір на відшкодування шкоди, завданої насильницькими кримінальними правопорушеннями.

Міністр додає, що створення фонду працює у країнах ЄС та передбачене Європейською конвенцією про компенсацію збитків жертвам насильницьких злочинів 1983 року.


Як повідомляв Житомир.info, поліцейські відмічали зниження рівня злочинності у Житомирській області упродовж першого місяця 2020 року на 13%, якщо порівнювати з 2019. На 10 тисяч жителів області приходилося 122 звернення до поліції (в цілому по країні цей показник був вищий). У вчиненні кримінальних діянь за місяць було викрито 367 громадян, більше половини з них раніше уже скоювали злочини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мін'юст Кабмін законопроєкт Малюська  
Матеріали по темі