Події

Через митний пост у Житомирі «ділки» хотіли ввезти 22 вантажівки за підробленими документами, аби зекономити 5 мільйонів

17 July 2020, 10:53

На митному посту в Житомирі Київська митниця виявила та запротоколювала 22 випадки ухилення суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) від сплати належних митних платежів при імпорті в Україну вантажних автомобілів MAN.

Про це Житомир.info 17 липня повідомила пресслужба Київської митниці Держмитслужби.

«Суть схеми. При митному оформленні підприємцями до митниці надавались неправдиві документи, в яких рік виготовлення та введення в експлуатацію автомобілів MAN був штучно збільшений на рік-два від реального. В такий спосіб ділки намагались зменшити вік автівок і перевести їх до категорії автомобілів віком до 5 років, де ставка акцизного податку в 40 разів нижча, ніж для категорії авто старших за 5 років», – йдеться у повідомленні.

За такою схемою в Україну на адресу трьох вітчизняних товариств (два з яких у Рівному, а одне у Житомирі) було ввезено 22 вантажних авто MAN зі швейцарською реєстрацією. Продавцями транспортних засобів виступали компанії з Північної Ірландії, ОАЕ, Кіпру та Польщі.

По документах, наданих при декларуванні на митному посту в Житомирі, вік всіх MANів не перевищував 5 років. Однак з отриманої від офіційного представника європейського концерну MAN в Україні інформації, Київською митницею було встановлено, що фактично авто виготовлені та введені в експлуатацію ще у 2012-2013 роках та є старшими за 5 років.

«Таким чином підприємці прагнули ухилитися від сплати митних платежів при імпорті вантажних автомобілів в Україну у сумі майже 5 млн грн», – резюмують у Київській митниці.

За виявленими фактами Київською митницею складено 22 протоколи про порушення митних правил за ознаками ст.485 Митного кодексу України. Санкціями зазначеної статті передбачена сплата штрафу у розмірі 300% несплаченої суми митних платежів, що в даному випадку складатиме близько 15 млн грн.

Нагадаємо, 10 липня 2020 року в Житомирській області СБУ задокументувала на митниці корупційну схему імпорту вантажних автомобілів та спецтехніки з Євросоюзу, організовану посадовцями одного із митних постів Житомирської області.

Як повідомляв Житомир.info, у лютому 2020 року лютого пресслужба Київської митниці Держмитслужби інформувала, що на митному посту «Житомир» було вилучено дві вантажівки MAN, що ввозились в Україну за підробленими документами. Підробкою документів ділки намагались зменшити вік автівок, перевести їх до категорії автомобілів віком до 5 років, де ставка акцизного податку в 40 разів нижча, ніж для категорії авто старших за 5 років.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: митник митниця розмитнення імпорт авто  
Матеріали по темі