Суспільство

У Житомирській області порахували збитки від загибелі понад 500 екземплярів риби у річці Хомора і звернулися до поліції

27 July 2020, 11:13

Екологи нарахували близько 80 тис. грн збитків, завданих державі внаслідок загибелі риби в річці Хомора в Житомирській області, виявленій 21 липня.

Про це повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу на своїй сторінці у соцмережі.

«Підраховано збитки завдані державі внаслідок загибелі риби які становлять понад 80 тис. грн. Як вже повідомлялось, 21 липня працівниками Державної екологічної інспекції Поліського округу здійснено виїзд в смт Першотравенськ, Баранівського району Житомирської області де зафіксовано загибель водних живих ресурсів в басейні річки Хомора, а саме густери (плоскирки), щуки, плітки, окуня, ляща, коропа. В ході обстеження річки, понад берегами на відмілях виявлено наявне нашарування невідомої речовини світло-сірого кольору. З метою встановлення причини загибелі водних живих біоресурсів працівниками відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції проведено заміри вмісту розчиненого кисню по всій протяжності р. Хомора на території Житомирської області.

Вміст розчиненого кисню становить від 2,3мг/дм3 (при нормі не менше 6,0 мг/дм3) на межі Житомирської та Хмельницької областей до 3,6 мг/дм3 (при нормі не менше 4,0мг/дм3) в місці витоку в р. Случ в с. Марківка, Баранівського району. Зокрема були відібрані проби води для хімічного дослідження. Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу проведено розрахунок розміру збитків заподіяних державі внаслідок загибелі риби в р. Хомора, який становить 80 тис. 350 грн. На даний час матеріали по заподіяній шкоді що завдані природним ресурсам направлено до направлено до ГУНП в Житомирській області з метою відкриття кримінального провадження та встановлення винних осіб», - повідомили екологи.

За інформацією житомирського рибоохоронного патруля, в результаті обстеження ділянки річки Хомора було виявлено 547 екз. загиблої риби, а саме 257 екз. густери, 200 екз. плітки, 85 екз. окуня, 2 екз. щуки, 2 екз. ляща, 1 екз. коропа.

Нагадаємо, 21 липня жителі села Першотравенськ Баранівського району викликали екологів, аби зафіксувати факт замору риби на річці Хомора. Тоді екологи виявили нестачу розчинного кисню у воді – 2,9 мл, при нормі 4,0 – 6,0 мл.

Як повідомляв Житомир.info, 14 лютого 2020 поліція та екологи зафіксували черговий скид неочищених вод Понінківською фабрикою у річку Хомора, що живить водойми Житомирської області. За кілька діб з цього приводу в Баранівці відбулась нарада за участі голів Хмельницької та Житомирської облдержадміністрацій та в.о. голови Держекоінспекції Єгора Фірсова, за результатами якої, голова Житомирської ОДА пообіцяв позиватися до суду.

У ніч на 1 березня 2020 року біля Понінківської фабрики стріляли у жителів Житомирської області, які приїхали зафіксувати черговий скид забруднених вод у річку. Наступного дня поліція повідомила, що перевіряє обставини даної події.

5 березня 2020 року на сесії обласної ради голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко казав, що у Понінківської паперової фабрики, яка вже кілька років поспіль скидає неочищені води в річки Хомора та Случ, у квітні закінчується ліцензія на забір води. Це може призвести до зупинки виробництва і вирішити ситуацію з забрудненням річок.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: риба замор риби Хомора загибель риби ДЕІ рибоохорона збиток Понінківська фабрика  
Матеріали по темі