Події

В центрі Житомира затримали посадовця Держекоінспекції під час отримання тисячі доларів хабаря

3 August 2020, 17:51

У Житомирі співробітники Служби безпеки України викрили на корупції посадовця Державної екологічної інспекції Поліського округу.

Про це 3 серпня повідомила пресгрупа управління СБУ в Житомирській області.

«За даними досудового слідства, державний інспектор з охорони навколишнього середовища систематично вимагав гроші від місцевих підприємців, які провадять господарську діяльність із порушенням екологічних та санітарних норм. За різні суми хабарів посадовець «не помічав» дій, що призводили до забруднення сільськогосподарських земель та пересихання джерел питної води у населених пунктах області, а також сприяв зменшенню або уникненню штрафних санкцій. Затримали зловмисника в обласному центрі під час отримання тисячі американських доларів хабаря від місцевого фермера. За ці кошти посадовець обіцяв не відображати у акті перевірки порушень через незаконне користування свердловиною та не вживати заходів правового реагування на заяви місцевих мешканців», - йдеться у повідомленні.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення чиновнику про підозру за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди) Кримінального кодексу України. Невідкладні слідчі дії тривають.

Викриття зловмисника проводилося співробітниками Управління СБ України в Житомирській області спільно зі слідчими ТУ ДБР у м.Хмельницькому під процесуальним керівництвом прокуратури Житомирської області.

«За попередньою інформацією, інспектор вимагав та одержав 1 000 доларів США від суб’єкта господарювання за непритягнення його до адміністративної відповідальності через порушення норм екологічного законодавства. Зокрема за ці кошти він обіцяв не вносити відповідні відомості до актів перевірки, а також не вживати заходів щодо донарахування збитків за користування водою зі скважини без передбаченого законодавством дозволу. 3 серпня 2020 року посадовця затримано в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України після одержання неправомірної вигоди. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна», - інформує пресслужба ДБР.

«Державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Держекоінспекції вимагав та одержав 1000 доларів США від представника колективного сільськогосподарського підприємства одного з районів. За таку суму він пообіцяв не зазначати в офіційних документах виявлені перевіркою порушення вимог екологічного законодавства під час користування водними ресурсами зі свердловини та не складати протоколу про адміністративне правопорушення. Наразі неправомірну вигоду вилучено, фігурант справи затриманий у порядку ст. 208 КПК України, вирішується питання щодо повідомлення про підозру, обрання запобіжного заходу та відсторонення від посади», - повідомляє прокуратура області.

На фото видно, що затримання відбувалося біля скверу за Будинком правосуддя.

Як повідомляв Житомир.info, 30 липня 2020 року у Житомирі під час одержання хабаря затримали двох підполковників однієї з державних пожежно-рятувальних частин управління ДСНС в області: за 5 тисяч доларів вони обіцяли громадянці допомогти з приватизацією відомчого житла.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: хабар СБУ еколог ДБР Держекоінспекція прокуратура  
Матеріали по темі