Суспільство

​Підняти імунітет швидко: 9 заходів

17 August 2020, 15:02

За 4 тижні зміцнити імунну систему - реально! Читайте наш перелік.

Навколо вирує коронавірус, незабаром ще й грип завітає. Це значить імунна система нам точно знадобиться.
Тож наша мета - зміцнити імунітет, бажано швидко. Бо він нам допоможе подолати хворобу або хоча б пом’якшити її протікання. Звичайно, за 4-5 тижнів ми суперменами не станемо, але покращити якість здоров’я – реально.

Їжа та імунітет

Є продукти, які можуть достатньо швидко наситити нас «користю». Додайте їх в раціон, це буде кроком назустріч міцному імунітету:

1. Мед
Поширена думка, що мед насичує нас вітамінами і мінералами, але насправді їх концентрація дуже мала, щоб це робити, - не більше 5%. Загалом мед – це різні види цукрів, ферментів і незначна кількість води. Його основна доведена властивість – антибактеріальна: вода в меді не перевищує 17%, а в бактеріях - її набагато більше, тож коли бактерія потрапляє в мед, він починає абсорбувати з неї воду і вона гине. Також завдяки флавоноїдам і антиоксидантам мед покращує обмін речовин і імунні реакції.
Мікробіом кишківника – це близько 70% імунітету

2. Ферментовані продукти: кисломолочні вироби (кефір, ряжанка, йогурт), квашена капуста та інші квашені овочі або фрукти. Вони містять велику кількість пробіотиків, які можуть вижити у шлунку і потрапити до нашого кишківника. Регулярне їх вживання допоможе заселити мікробіом корисними бактеріями. До речі, зараз існує багато пробіотиків у вигляді біологічних добавок до їжі, але в ряді експериментів вони успіху не знайшли. Споживання ферментованої їжі виявилось ефективнішим.

3. Пребіотики - це те, чим можна «нагодувати» колонію мікробіому. Речовини, які не перетравлюються, але слугують їжею для наших бактерій. Найпоширеніші - інулін і олігофруктоза. Ними багаті: топінамбур, цикорій, цибуля, часник, незрілі банани, вівсянка. Доповніть ними свій раціон і ваші Пробіотики заживуть щасливо, будуть вам служити вірою і правдою: приймати участь у травленні, синтезі вітамінів і боронити від шкідливих бактерій.

Адаптогени та імунітет

4. Адаптогени – речовини природного або штучного походження, які підвищують неспецифічний опір організму спектру шкідливого зовнішнього впливу: адаптивність фізичним і психічним навантаженням, зміцнюють імунітет. Це якраз найшвидший спосіб вплинути на імунітет з нашого переліку. Тому що приймати їх потрібно курсами - приблизно 4 тижні, так їх дія найбільш ефективна (2-3 курсів на рік буде достатньо). Якщо ваша діяльність пов’язана з постійними навантаженнями, можна використовувати різні адаптогени по черзі:

- Женьшень
Звичайно, женьшень – один з найвідоміший і ефективніших адаптогенів. Секрет його успіху в силі-силенній мікроелементів і унікальних сапонінах (гінзенозидах), яких існує близько 150 видів. Екстракт кореню завжди використовувався як потужний засіб для підвищення імунітету та потенції. Але він має набагато більше властивостей: покращує метаболізм, роботу головного мозку, збільшує фізичну і розумову витривалість при навантаженнях, швидкість відновлення після них. Також допомагає нормалізувати цукор і артеріальний тиск, зберегти молодість (тому що є потужним антиоксидантом), запустити процеси детоксикації.

- Родіола рожева
Теж містить дуже багато корисних речовин, які підсилюють виробництво серотоніну, сприяють підвищенню дофаміну, покращують роботу мозку. Одна з діючих речовин – салідразид, має антиоксидантні и протизапальні властивості.

- Ашваганда

Екстракт цього кореню стимулює імунну систему і добре впливає на нервову. Відбувається це завдяки вітанолідам, які впливають на синтез гормону кортізолу, одже запобігають стресу, допомагають швидше відновитися.

Зовнішні фактори

Що ще може допомогти нашому організму, а що – стати на заваді?

5. Стрес
Під час впливу зовнішніх негативних факторів наш організм мобілізується і готується «бити або бігти» і пригнічує системи імунітету і травлення.
Регулярний і довготривалий стрес виснажує організм. Щоб цей стан мав природній вихід, рекомендують: фізичні вправи, медитації, танці і спів, якщо ви від цього отримуєте задоволення. Також буде доречним використання адаптогенів, які згадували раніше. Вони якраз мають позитивний вплив на нервову систему, підвищують витривалість і віддаляють фазу виснаження.
Але є і корисний стрес - викликаний позитивними емоціями, або негативними, але короткотривалий. Таким чином якраз працює система закалювання.

6. Закалювання
Закликати стати моржами вас не будемо, розглянемо те, що під силу кожному: не кутайтесь та ходіть вдома босоніж. Робіть це поступово.

7. Фізичні навантаження

Як згадували вище, це гарний інструмент в подоланні стресу. Також навантаження посилюють кровообіг - усі процеси проходять ефективніше, кожна клітина отримує живлення, що прискорює імунні реакції. Обирайте активність до душі: від бойових мистецтв до танців і роликів. Головне – регулярність і ваше задоволення від процесу.

8. Не відвідуйте багатолюдні місця голодними. В такому стані організм більш вразливий до бактерій і вірусів. Тож спочатку – обід, потім – в люди.

9. Промивання носу сольовим розчином після таких вилазок буде доречним.

Будьте здорові, Ви це можете

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: їжа імунітет  
Матеріали по темі