Місто

​Як будуть навчатися житомирські школярі з 1 вересня

25 August 2020, 18:35

1 вересня учні знову повертаюсь за парти. Як будуть працювати житомирські школи в новому навчальному році, журналістка Житомир.info дізнавалася у заступниці директора департаменту освіти Житомирської міської ради Раїси Кошевич.

У департаменті освіти говорять: кожен навчальний заклад пропонує свій регламент роботи, враховуючи площу школи та кількість учнів. Крім цього, за потреби, учні зможуть самостійно обрати форму навчання.

«Будуть різні форми навчання, тобто школа може запропонувати, за бажанням батьків - екстернат, домашнє сімейне навчання, дистанційне навчання, або дистанційну технологію навчання. Це буде за бажанням індивідуальним, окремих учнів, окремої сім'ї. Є відповідне положення про різні форми навчання і на нарадах, я постійно говорила про це, що ми будемо підтримувати бажання дітей працювати самостійно», - пояснює заступниця директора департаменту освіти Раїса Кошевич.


Школи забезпечені дезінфікуючими засобами, сенсорними дозаторами та паперовими рушниками.

«Жодних закупок за власні кошти, за самі мізерні кошти. Департамент освіти відпрацював цю модель, як це буде зроблено. Щоб був організований освітній процес, мають бути створені умови, а умови - це абсолютно всі предмети, які потрібно вчасно було закупити, поставити, облаштувати. Сьогодні, я знаю, що майже у всіх школах Житомира закуплені антисептики, паперові рушники, різні предмети, які створюють безпечне перебування у школі. Тому нічого закуповувати за власні кошти департамент освіти не те, що не радить, а забороняє. Якщо такі випадки будуть у якихось закладах, не дай Боже, за ініціативи педагогічних працівників, ми просимо про це інформувати департамент освіти», - каже Раїса Кошевич.

Директорка гімназії №3 Марія Дорошко зазначила: діти будуть навчатися у кілька змін, а більшість уроків будуть проводити на свіжому повітрі.

«До навчання приступає 1 350 гімназистів. 1-2 класи - це буде навчання у першу зміну на 8:00. 3-4 класи - будуть зміщені у часі і будуть навчатися на 11:45. 8-11 класи будуть на першій зміні, а на другій зміні будуть працювати 5-7 класи, які будуть приходити на 14:00. Навчально-виховний процес буде протікати у комбінованому варіанті. Частина уроків, а це майже 84%, буде очна форма навчання і 16 % будуть винесені на дистанційну форму навчання. Якщо будуть погодні умови, ми будемо працювати на вулиці, для цього ми плануємо зробити такі класи», - говорить директорка гімназії №3 Марія Дорошко.

Також у гімназії показали, як дотримуються карантинних норм у їдальні.

«Ви бачите, що розставлені столи так, щоб за столом сиділо не більше 4 осіб, відстань не менше 1,5 м. Наш шкільний буфет буде працювати залежно від потреб дітей. Якщо це жовта зона, то діти можуть відвідувати шкільний буфет, знаходячись на безпечній відстані і купувати ту продукцію, яка їм необхідна. Якщо це буде помаранчева зона, ми пропонуємо дітям замовляти продукцію і купувати у класах. У нас у класах є рукомийники, тому це не є проблемою доставити дітям до класу, щоб не було скупчення біля буфета», - розповідає заступниця з навчально-виховної роботи Наталія Шиліна.

А ось у школі №21 діти будуть навчатися через день. Діти будуть заходити у приміщення з різних виходів та рухатися за вказівниками.

«Школа розпочинає навчання день через день. Два дні ми вчимося за розкладом понеділка, два дні за розкладом вівторка. Учень відучившись у понеділок, у вівторок робить домашнє завдання і таким чином продовжується так процес. Поділ на групи по 15 осіб, один учень за партою - це нам дозволить тримати дистанцію 1,2 м-1,5 м. Вчителі і учні будуть в масках, під час навчального процесу учні та вчителі будуть без масок», - розповідає заступниця директорки школи №21 Ірина Капустянська.

У постанові Міністерства охорони здоров'я говориться про те, що учням 1-4 класів дозволено не використовувати засоби індивідуального захисту, а ось учні 5-11 класів мають носити маски.

Нагадаємо, 25 серпня виконком затвердив регламент, за яким працюватимуть житомирські школи з 1 вересня.

Як повідомляв Житомир.info, для житомирських шкіл закупили антисептики і термометри, а керівництву закладів доручили розробити індивідуальні моделі навчання.

Поради житомирської вчительки та мами двох школярів стосовно того, яке шкільне приладдя варто придбати, а на що не слід витрачатися, слухайте у відеосюжеті від 18 серпня 2020 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: школа освіта навчання карантин коронавірус  
Матеріали по темі