Здоров'я

​У Житомирі збираються визначити категорії дітей, яким робитимуть ПЛР-тест у міській лабораторії безкоштовно

4 September 2020, 17:09

У Житомирі збираються затвердити перелік категорій, яким робитимуть безкоштовні ПЛР-тести на коронавірус у міській лабораторії на базі дитячої лікарні. Крім того, лабораторії дозволять робити платні ПЛР-тести усім бажаючим.

Про це йдеться у проєкті рішення виконкому, оприлюдненому 4 вересня на сайті Житомирської мерії.

«З метою забезпечення жителів Житомирської міської ОТГ обстеженнями на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції (далі – ПЛР-діагностики) для отримання ними медичної допомоги, участі в культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших заходах… виконавчий комітет міської ради вирішив Комунальному підприємству «Дитяча лікарня імені В.Й. Башека» Житомирської міської ради забезпечити проведення обстежень на COVID-19 методом ПЛР-діагностики на безкоштовній основі наступних категорій населення Житомирської міської об’єднаної територіальної громади», - йдеться у проєкті рішення виконкому.

До переліку категорій, яким робитимуть тести безкоштовно, включили:

- дітей, які перебувають на стаціонарному лікуванні в комунальному підприємстві «Дитяча лікарня імені В.Й. Башека» Житомирської міської ради;

- дітей, які потребують госпіталізації за направленням лікаря;

- дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за клопотанням служби (управління) у справах дітей міської ради;

- дітей-інвалідів за направленням лікаря;

- дітей та дорослих, які будуть брати участь в культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних та інших заходах, організатори яких вимагають від учасників наявності попереднього ПЛР – тестування, за клопотанням керуючого справами виконавчого комітету міської ради, керівників відповідних департаментів, управлінь або служб міської ради та за погодженням із заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Місюровою М.О.

Також у даному проєкті рішення виконкому збираються дозволити комунальному підприємству «Дитяча лікарня імені В.Й. Башека» Житомирської міської ради проводити тестування на COVID-19 методом ПЛР-діагностики на платній основі всім іншим особам, які виявили бажання пройти таке обстеження.

Кому в житомирських лікарнях робитимуть безкоштовні ІФА та ПЛР-тести на коронавірус, дивіться у відео від 16 липня.

Нагадаємо, 14 липня журналістам Житомир.info показали, у яких умовах будуть робити тести на коронавірус на базі дитячої поліклініки. Наприкінці липня лабораторія працювала у тестовому режимі, а станом на 1 вересня – уже на повну потужність і за день вона обслуговувала до 35 осіб.

Як повідомляв Житомир.info, 6 травня стало відомо про плани влади Житомира закупити власну лабораторію для ПЛР-тестування житомирян. Попередньо міський голова повідомляв, що така лабораторії може коштувати близько 1 млн 200 грн та зможе робити до 800 тестів на коронавірус за добу.

8 травня мер Житомира повідомив про домовленість з австрійською компанією про постачання ПЛР-тестів, які в рази дешевші від тих, які пропонують приватні лабораторії Києва.

Спочатку таку лабораторію планували відкрити на базі первинної ланки медицини, проте створення нової лабораторії потребувало б більше часу та додаткових фінансових вкладень. Тож вирішили купувати ПЛР-обладнання для уже діючої лабораторії на базі дитячої поліклініки по вулиці Святослава Ріхтера.

5 червня в лабораторії для ПЛР-тестування завершували ремонтні роботи та готувалися до відкриття. Мер Житомира розповів, що тут тестування для житомирян коштуватиме дешевше, ніж у приватних лабораторіях. 26 червня Марія Місюрова в програмі «Тема дня» на Житомир.info говорила, що лабораторію планували відкрити в перших числах липня.

12 червня на позачерговому засіданні виконавчого комітету на нову партію тестів для ПЛР-діагностики та шафи для лабораторії в житомирській дитячій поліклініці виділили майже 2 млн грн.

7 липня заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова анонсувала, що лабораторія для діагностування COVID-19 шляхом ПЛР-тестування, яку мали відкрити в середині червня в приміщенні дитячої поліклініки в Житомирі, може запрацювати з 13 липня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус лабораторія ПЛР тест  
Матеріали по темі