Здоров'я

У Житомирі нова лабораторія з діагностики COVID-19, яку презентували два тижні тому, досі працює у тестовому режимі

29 July 2020, 14:08

Лабораторія з діагностики на COVID-19, яка знаходиться у дитячій поліклініці на вулиці Святослава Ріхтера у Житомирі та була презентована 14 липня, досі працює у тестовому режимі.

Про це 29 липня розповіла завідувачка лабораторії Любов Вазінська.

«Ми маємо відправити 10 негативних, 5 позитивних зразків у лабораторний центр, і після того, як вони підтверджують наші відповіді, ми зможемо працювати у повному режимі. Зараз у ПЛР-відділі працює 5 людей. Негативний відповідей у нас уже достатня кількість, у нас ще немає двох позитивних відповідей. Після цього ми відправляємо, очікуємо офіційну відповідь і зможемо працювати. 10 негативних відповідей – це не житомиряни, які приходили, а обстежувалися співробітники, тобто ми поки що не можемо передавати результати на руки людям. Після підтвердження до нас зможуть звертатися громадяни міста», – розповідає завідувачка лабораторії Любов Вазінська.


Коли лабораторія запрацює повноцінно, в день зможуть тестувати двадцять людей, а мазки для ПЛР-тестування братимуть щоденно до 10-ї.

«Після того, як сімейний лікар дав направлення, людина звертається до нас, ми беремо зразки. У нас є спеціальний ізолятор, і в цей же день чи, можливо, на наступний день відповідь буде готова. Буде матеріал збиратися зранку з 8-ї до 10-ї години. В день ми можемо брати 20 зразків», – каже Любов Вазінська.

Результати тесту планують видавати у паперовому вигляді або надсилати у електронному варанті.

Нагадаємо, 14 липня журналістам Житомир.info показали, у яких умовах будуть робити тести на коронавірус на базі дитячої поліклініки.

Як повідомляв Житомир.info, 6 травня стало відомо про плани влади Житомира закупити власну лабораторію для ПЛР-тестування житомирян. Попередньо міський голова повідомляв, що така лабораторії може коштувати близько 1 млн 200 грн та зможе робити до 800 тестів на коронавірус за добу.

8 травня мер Житомира повідомив про домовленість з австрійською компанією про постачання ПЛР-тестів, які в рази дешевші від тих, які пропонують приватні лабораторії Києва.

Спочатку таку лабораторію планували відкрити на базі первинної ланки медицини, проте створення нової лабораторії потребувало б більше часу та додаткових фінансових вкладень. Тож вирішили купувати ПЛР-обладнання для уже діючої лабораторії на базі дитячої поліклініки по вулиці Святослава Ріхтера.

5 червня в лабораторії для ПЛР-тестування завершували ремонтні роботи та готувалися до відкриття. Мер Житомира розповів, що тут тестування для житомирян коштуватиме дешевше, ніж у приватних лабораторіях. 26 червня Марія Місюрова в програмі «Тема дня» на Житомир.info говорила, що лабораторію планували відкрити в перших числах липня.

12 червня на позачерговому засіданні виконавчого комітету на нову партію тестів для ПЛР-діагностики та шафи для лабораторії в житомирській дитячій поліклініці виділили майже 2 млн грн.

7 липня заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова анонсувала, що лабораторія для діагностування COVID-19 шляхом ПЛР-тестування, яку мали відкрити в середині червня в приміщенні дитячої поліклініки в Житомирі, може запрацювати з 13 липня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 лабораторія тест ПЛР  
Матеріали по темі