Влада

​У двох районах Житомирської області виявили порушення прав поліцейських: відпусток не дають, формою і канцтоварами не забезпечують

29 September 2020, 11:33

У Бердичеві та Чуднові представники Омбудсмана перевірили дотримання прав поліцейських і виявили порушення.

Про це 28 вересня повідомила пресслужба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

«З метою здійснення парламентського контролю за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина, стосовно осіб, які проходять службу в органах Національної поліції, дотримання їх соціальних гарантій, працівниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини здійснено моніторинговий візит до Бердичівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області (далі Бердичівський ВП)», - йдеться у повідомленні.

Під час візиту відбулась зустрічі з керівництвом та особовим складом Бердичівський ВП, перевірили стан доведення належних видів забезпечення та виплати поліцейським грошового забезпечення, умови несення ними служби.

«За результатами моніторингу встановлено, що поліцейські Бердичівського ВП не забезпечені у встановленому обсязі одностроєм відповідно до норм належності однострою поліцейських затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України від 04.06.2020 № 434. Зазначене спонукає поліцейських купувати формений одяг за власні кошти», - повідомили перевіряючі.

Також не забезпечується право поліцейських передбачене статтею 91 Закону України «Про Національну поліцію», а саме при залученні поліцейських до несення служби у вихідні, святкові та неробочі дні не надається відповідний час для відпочинку в порядку компенсації, який повинен надаватись протягом двох наступних місяців. Крім того, під час спілкування з працівниками Бердичівський ВП була підтверджена заборгованість щодо надання щорічної основної відпустки за 2019 рік. Також в Бердичівському ВП безпідставно не надаються додаткові відпустки працівникам, які мають статус учасника бойових дій.

«Водночас керівництвом Бердичевського ВП приділяється увага умовам несення служби поліцейськими. Так, ведуться ремонтні роботи в приміщеннях відділу та здійснюється заміна комп’ютерної техніки, налагоджено тісну взаємодію з органами місцевої влади. Проте рівень забезпечення витратними матеріалами до комп’ютерної техніки, канцелярським приладдям знаходиться не на належному рівні, що змушує поліцейських купувати відповідні витратні матеріали та приладдя за власний кошт», - повідомили представники Уповноваженого з прав людини.

Такий же моніторинг дотримання прав поліцейських відбувся і в Чуднівському відділенні поліції Бердичівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області

«Під час здійснення моніторингу встановлено, що потребує вирішення ситуація за якої поліцейські, які відбули у відпустку отримували матеріальну допомогу на оздоровлення у розмірах, що складалися лише з розміру окладу, вислуги та звання, замість здійснення виплати у розмірі місячного грошового забезпечення (є значно більшим ніж вказані окремі складові)», - повідомили про результати перевірки.

Також поліцейські не забезпечені одностроєм, що в окремих випадках змушує купувати формений одяг за власні кошти. Наявна заборгованість щодо надання щорічної основної відпустки за 2019 рік. Водночас в Чуднівському ВП дотримується право на всі види додаткових відпусток в повному обсязі, в тому числі для учасників бойових дій.

«Крім того, керівництвом відділення приділяється увага питанням створенню належних умов несення особовим складом служби, забезпеченню поліцейських технікою та майном. З цією метою, зокрема, налагоджено тісну взаємодію з органами місцевої влади», - повідомили представники моніторингової групи.

У пресслужбі Уповноваженого з прав людини додали, що акти реагування за результатами візитів буде направлено до ГУНП в Житомирській області та Бердичівського відділу поліції.

Як повідомляв Житомир.info, на початку вересня моніторинг дотримання прав поліцейських проводили у Житомирському відділі поліції ГУНП в області, де виявили наступні порушення: не надають відгулів за роботу у святкові дні, не надають відпусток, передбачених законодавством, а ще в деяких випадках карають за відсутність однострою, яким не забезпечують у повному обсязі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція відділ поліції Чуднів Бердичів дотримання прав поліцейських Омбудсман Уповноважений з прав людини  
Матеріали по темі