Здоров'я

У житомирській «Лікарні №2» інфекційне відділення заповнене хворими на COVID-19, медики працюють без вихідних

28 October 2020, 16:24

КП «Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради з 17 вересня приймає пацієнтів з коронавірусом.

Яка ситуація склалася у лікарні, 28 жовтня Житомир.info дізнавався в інфекційному відділенні.

За словами лікарів, наразі ситуація напружена. Для хворих тут облаштовано близько 150 ліжко-місць, більшість з яких зайняті.

«На ранок ми маємо 143 хворих. Хочу зауважити, що це практично останній день, коли ми не ургентуємо і у нас залишилося 12 годин до початку ургенції (надання невідкладної медичної допомоги - ред.), де нам щонайменше треба очистити відділення десь на 70 для того, аби впоратися з наступними трьома ургентними днями. 40 % це ті, що ми називаємо тяжкі, інші 60 %,- середнього ступеня важкості. Але ви розумієте, це я говорю станом на ранок, а середній ступінь важкості може за годину стати важкою. Всі важкі хворі - це ті, хто має наступні критерії: враження легень 50%, частота дихання 30 і більше і сатурація нижча 90. З них тяжкі діляться на край тяжкі, які реанімаційні, до яких застосовуються методи штучної вентиляції легень», - говорить завідуючий інфекційним відділенням КП «Лікарня№2» Олесь Кутній.


Медичний персонал працює без вихідних та одразу з десятками хворих на COVID-19, крім того, в лікарні планують збільшити кількість ліжок.

«Ми маємо практично три поверхи, які відведенні під COVID-19 - це 150 ліжок. Очевидно, буде підключатися ще, оскільки я розумію, нас будуть доводити до 200 ліжок. Але розумієте, за кожним ліжком потрібен персонал. Лікарі введуть по 25-30 хворих. В реанімації на 6 ліжок по 8,10,12 - реанімаційних, які вкрай важкі. Тобто все перевиконується, за межею тих ліжкових фондів та персоналу», - каже Олесь Кутній.

В лікарні розповіли, що рідні хворих щодня отримують всю необхідну інформацію про стан здоров'я від лікарів. Враховуючи умови, в яких доводиться працювати медикам, пацієнтів та їх рідних просять не створювати напругу.

«Тримаються, мені за них не соромно. Звичайно важко, працюють до виснаження. Хотілось, щоб це розуміли пацієнти та їх родичі, менше створювати напружених ситуацій. Я завжди говорю про те, що ми всі люди, українці, і можна спокійно поспілкуватися, домовитися, якщо є конфлікт - утрясти його, а не одразу кидатися на персонал. Живе спілкування має такий вигляд: лікар щодня у певну годину спускається у хол, це лікар інфекціоніст, і він орієнтується, у якому стані всі хворі, приходять родичі та отримують інформацію від лікаря», - розповідає завідуючий інфекційним відділенням КП «Лікарня№2» Олесь Кутній.

Нагадаємо, що за добу в Житомирській області лабораторно підтвердили 276 нових випадків COVID-19, 7 пацієнтів померли. Бережіть себе - дотримуйтесь дистанції, носіть маску та частіше мийте руки.

Як повідомляв Житомир.info, з 17 вересня лікарня №2 у Житомирі почала приймати на стаціонарне лікування пацієнтів з коронавірусом.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 лікарня №2  
Матеріали по темі