Політика

В Житомирській області розслідують факт порушення виборчого законодавства на дільниці з рекордною явкою

28 October 2020, 20:58

Житомирською обласною прокуратурою взято на контроль хід розслідування кримінального провадження за фактом порушення виборчого законодавства у Ємільчинському районі.

Про це ввечері 29 жовтня повідомила пресслужба прокуратури області.

«У середу, 28 жовтня, за процесуального керівництва Новоград-Волинської місцевої прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом незаконного використання виборчого бюлетеня на виборчій дільниці у Ємільчинському районі (ч. 1 ст.158-1 КК України). За повідомленням голови територіальної виборчої комісії смт Ємільчине, під час підрахунку голосів виборців, які голосували на одній із сільських виборчих дільниць, виявлено ймовірні ознаки фальсифікації голосування. Зокрема, на цій дільниці, де зафіксовано рекордну явку виборців – 98% (виділено ред.), виявлено порушення виборчої документації, а саме, відсутність підписів членів комісії та виборців на відривних талонах, розбіжності відомостей, зазначених на конвертах та протоколах виборчої комісії. Крім цього, при відкритті сейфпакетів виявлено, що протоколи є лише в одному екземплярі, а протоколи з виборів депутатів Ємільчинської селищної ради взагалі відсутні», - йдеться у повідомленні.

Наразі вирішується питання щодо вилучення зазначених протоколів та іншої документації з метою проведення експертних досліджень. Досудове розслідування, яке проводить Ємільчинське відділення поліції, триває. Новоград-Волинська місцева прокуратура здійснює процесуальне керівництво. Досудове розслідування взято на контроль керівництвом Житомирської обласної прокуратури.

Водночас ввечері 28 жовтня кілька політичних партій оприлюднили звернення до правоохоронних органів, в якому заявляють, що представниками партії «Наш край» було «цинічно спотворено волевиявлення громадян громади та сфальсифіковані результати голосування».


Зауважимо, що у Житомирській області явка виборців на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року становила 37,47%.

Нагадаємо, 28 жовтня поліція Житомирської області повідомила про розпочаті досудові розслідування у чотирьох кримінальних провадженнях, зокрема – за ч. 1 ст. 158-1 (Незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше одного разу, викрадення, пошкодження, приховування або знищення виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі) КК України: щодо виявлення працівниками Ємільчинської селищної ТВК під час приймання документів з однієї з дільничних виборчих комісій порушень у веденні виборчої документації.

Як повідомляв Житомир.info, 26 жовтня 2020 року представники громадянської мережі ОПОРА та начальник ГУНП розповіли про більше ста порушень під час місцевих виборів у Житомирі та області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура вибори Ємільчинський район 
Матеріали по темі