Місто

Житомирські підприємці передали голові ОДА свої вимоги та пообіцяли перекривати дороги і блокувати роботу супермаркетів

9 November 2020, 16:26

Близько тисячі підприємців 9 листопада влаштували мітинг на майдані Корольова у Житомирі. Вони вимагають не закривати малий бізнес під час карантину на території області, також скасувати введення касових апаратів. До мітингувальників вийшов голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко, якому підприємці передали звернення з вимогами.

«Це резолюція та, яку ми підготували. Ми - підприємці Житомирської області вимагаємо недопущення закриття будь-якого бізнесу під час карантину гарантоване Конституцією України, статтями на працю статтями 42, 43. Ми не сприймаємо карантин вихідного дня без повної компенсації зі сторони держави збитків підприємців. Ми вимагаємо прийняття законопроєктів №3853-1, № 3853-2, № 993, які дозволять зберегти спрощену систему оподаткування, в якій задіяно близько 5 млн працівників по всій країні. Кабмін не може створити 500 робочих місць, ми створили 5 млн, не заважайте нам. Ми вимагаємо впродовж трьох днів створити від вас за вашим підписом, розпорядженням постійну діючу робочу групу, (ред. за участю) представників мікропідприємців та представників комісії ТЕБ та НС, щоб перед тим, як приймати необдумані рішення, ви радились з нами, в іншому випадку - залишаємо за собою право на акції масової непокори», - зачитав резолюцію учасник мітингу Руслан Годований.


Окремо звернення до адміністрації передали місцеві ресторатори.

«Ми хочемо ще окремо петицію від рестораторів та Асоціації кухарів вручити вам, бо в нас дуже болюча ситуація. Ви дозволили нам працювати зараз в обмеженні 50%, тому ми хочемо, щоб ви та влада, яка передає наші побажання, вимоги до Верховної Ради, Кабміну, тому ми передаємо вам петицію. Якщо нам забороняють працювати нам на 50%, забороняють працювати у вечірній та нічний час, тому ми просимо і вимагаємо, щоб ви скасували податки на 50%, оренду, комуналку», - додала інша учасниця мітингу Елеонора Сметаніна.

«Це у випадку, якщо дозволили, але, друзі, це тимчасово, а через тиждень ситуація може змінитися. Справа йде до Нового року, справа йде до супер прибутку, ви прекрасно знаєте, що грудень - це один з найприбутковіших продажів продуктів, подарунків, це один з найприбутковіших місяців протягом усього року. Ми зараз перекрили дорогу на 5 хвилин, ми закриємо все місто, всі входи до маркетів, всі гіпермаркети, ми не дамо працювати нікому. Якщо карантин, то карантин для всіх, і ми не дамо вам працювати і отримувати заробітну плату за наш рахунок. Не дамо працювати і тому приміщенню, і цьому», - зазначив організатор мітингу Андрій Попов.

Вимагають не закривати також кінотеатри. Після карантину деякі можуть зачинити двері для відвідувачів назавжди.

«Нас закрили раніше всіх і відкрити пізніше всіх. Кінотеатр не є прибутковим зараз, кінотеатр «Україна» - це 650 місць, приходить максимум 20 людей в день. Ми такий захист зробили: маски, антисептики, у нас обробляється кожне місце, у нас не буває більше 20 місць на сеансі і нас закривають знову. Ми просто після карантину більше не відкриємось», - говорить представниця кінотеатру «Україна».

Присутні ресторатори також розповідали, що минулого тижня поліція оштрафувала кілька закладів, які працювали до 22-ї та дотримувались усіх санітарних правил, проте про такі випадки губернатор не знав. Як зазначили підприємці: сьогодні на них склали штрафи на суму 17 тис. грн. Натомість голова Житомирської ОДА пообіцяв створити робочу групу.

«Ми стараємось реагувати, ще раз повторюю. Тиждень тому, коли була вказівки закрити все, ми відразу звернулися до Кабінету Міністрів, дозволили працювати і всі працювали минулого тижня. Ми пропрацюємо з юристами про створення такої робочої групи, дійсно будуть представники від вас і будемо регулювати у ручному фактично режимі. Я почув те, що сказав Андрій, що якщо будуть відповідні рішення, всі зберуться», - повідомив голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

Підприємці попередили: якщо вимоги не виконують - перекриватимуть дороги у центрі міста, а також блокуватимуть роботу великих маркетів.

Нагадаємо, міністр охорони здоров’я пропонує запровадити в Україні «карантин вихідного дня», щоб збити «хвилю» хвилю розповсюдження COVID-19. Про це на брифінгу 9 листопада сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Як повідомляв Житомир.info, власники житомирських закладів харчування повідомляли, що поліція складає протоколи на тих, хто працює, за порушення карантинних обмежень. За добу 3 листопада 2020 року поліцейські оформили 69 адміністративних протоколів за ст. 44-3 КУАП за порушення правил щодо карантину людей, у тому числі – за порушення режиму роботи розважальних та торговельний закладів.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: підприємці ФОП мітинг касові апарати карантин  
Матеріали по темі