Здоров'я

Журналісти пояснили, чому заяви прем'єр-міністра про покращення ситуації з COVID-19 не відповідають дійсності

26 November 2020, 15:42

Уряд готується до всіх можливих сценаріїв, зокрема і до можливого введення карантину зимових свят, але наразі мова про запровадження більш жорстких карантинних заходів зараз не йде.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час чергового засідання Кабміну 25 листопада – інформує пресслужба Уряду.

Також очільник Уряду нагадав, що в Україні діють обмеження помаранчевої зони та карантин вихідного дня. Він підкреслив, що остаточну ефективність та результат такої моделі можна буде оцінити на початку грудня.

«Вже зараз ми фіксуємо зменшення мобільності населення. За даними операторів мобільного зв’язку, через запровадження карантину вихідного дня мобільність населення опустилася до найнижчого рівня з часу повного карантину навесні. Менша мобільність людей означає зменшення ймовірності зараження, і відповідно розривається ланцюг зараження», — зазначив Денис Шмигаль.

Результатом всіх цих заходів має стати вихід на плато за кількістю захворілих на початок грудня.

«Певне покращення ситуації ми можемо бачити вже сьогодні й за кількістю зайнятих ліжкомісць і за кількістю захворілих», — відзначив прем’єр-міністр.

Водночас видання Texty.org.ua зазначає, що слова Дениса Шмигаля не відповідають дійсності.

«Шмигаль починає з того, що мобільність населення (за даними операторів мобільного зв’язку) зменшилася до найнижчого з часів карантину рівня. Так, справді – однак це зменшення незначне, і частково може бути пояснене сезонністю (гірша погода тощо). Немає обґрунтованих підтверджень, що настільки невелике зменшення вплине на перебіг епідемії. Другий аргумент Шмигаля про "покращення" звучить ще більш зловісно: "У нас фактично другий тиждень пішов, як стабілізувалася кількість хворих, які займають місця в лікарнях, на рівні 27–28 тисяч. Ми не рухаємося вгору, не перетинаємо відмітку в 30 тисяч – і це доволі позитивний і дуже об'єктивний результат". Те, що прем'єр видає за досягнення, насправді може бути ознакою майже стовідсоткового завантаження обладнаних місць у лікарнях. Судячи з численних повідомлень із різних регіонів, кількість хворих у лікарнях не зростає тому, що вони не в змозі приймати нових пацієнтів», - пише видання.

Також «Тексти» наводять кілька аргументів на користь того, що «вихід на плато за кількістю захворілих на початок грудня», про який говорить Шмигаль, не відбудеться:

1. Кілька моделей, зокрема від Текстів, показують збільшення ефективного числа поширення Rt останнім часом. Це означає, що за два-три тижні поява нових інфікованих може навіть пришвидшитися. Тобто ситуація не лише не покращується, а навпаки – погіршується. Щомісячне подвоєння кількості хворих, яке ми спостерігаємо з серпня (і яке підтвердилося і для листопада, з 8 тис. до 16 тис. на день, за місяць) може змінитися на подвоєння за значно коротший період: 21 день і менше.

2. Ситуація з тестами – катастрофічна. Ситуація зі статистикою по хворих і смертях – також. Є обґрунтовані підозри, що останнім часом кількість неврахованих хворих різко зросла (через колапс із тестуванням у низці областей). Як видно з графіка нижче, 3/5 областей проводять тестування із середньою швидкістю більш ніж три дні (що робить тести непридатними для ізоляції та ефективного обмеження). У вісьмох областях середній час тестування понад тиждень – це означає, що лабораторії захлинаються від кількості зразків.

«Найближчим часом можна буде зрозуміти, чи дійсно ситуація погіршується. Однак, майже напевне, покращити її за допомогою тих заходів, що наразі використовує уряд, не вдасться», - пише видання та наводить дані про швидкіть тестування в різних областях України станом на 24 листопада 2020 року.

Графіки кількості днів, необхідних для отримання результатів, враховують також тестування у приватних лабораторіях, які зазвичай на відміну від державних установ працюють швидко.

Інтерв’ю з Олесем Кутнім про ситуацію з лікуванням хворих на COVID-19 в житомирській лікарні №2 читайте тут

Як повідомляв Житомир.info, станом на 9:00 год. 26 листопада 2020 року в Житомирській області лабораторно підтвердили 27925 випадків коронавірусної хвороби, з них за минулу добу, 25 листопада – 557 нових. З 2525 ліжок, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, 787 зайнято хворими на COVID-19 та 354 – пацієнтами з підозрою на COVID-19 (загалом 45,2%), в лікарнях резерву залишилося всього 161 ліжко.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ коронавірус Шмигаль тестування  
Матеріали по темі