Здоров'я

Інформація НСЗУ про зарплати керівників медичних закладів, лікарів та медперсоналу

30 November 2020, 15:22

З 1 квітня 2020 року змінився принцип фінансування для закладів спеціалізованої медичної допомоги: лікарні уклали договори з Національною службою здоров’я України і почали працювати за Програмою медичних гарантій, тобто отримувати гроші за послугу, яку надали пацієнту, а не просто за наявність ліжок.

Для закладу з’явилася мотивація бути привабливим для пацієнта, щоб надавати більше послуг, бо за пацієнтом приходять гроші – зазначає пресслужба НСЗУ та наводить середньомісячні витрати на оплату праці працівників спеціалізованої ланки.

За період квітень-вересень середньомісячні витрати на оплату праці до відрахування податків у закладах, які надають спеціалізовану медичну допомогу становлять:

керівники закладів - 23,5 тис. грн;

лікарі - майже 9 тис. грн;

середній медперсонал - 7,5 тис. грн;

молодший медперсонал - 6,1 тис. грн.

«Найвищі середньомісячні витрати на оплату праці лікарів спеціалізованої медичної допомоги зафіксовані у Луганській області - 10,8 тис. грн та Києві - 10,4 тис. грн. Найнижчі у Одеській області - 7,3 тис. грн., Рівненській - 7,5 тис. грн та Хмельницькій - 7,8 тис. гривень. Проте є випадки, коли витрати на оплату праці лікаря в одній з лікарень прифронтової зони складають у середньому 73 тис. грн. Адміністрація підняла зарплати, щоб утримати фахівців. Ще декілька прикладів: Хмельницька інфекційна лікарня - середні витрати на оплату праці лікаря там становлять 40,5 тис. грн, Одеський обласний клінічний медичний центр - 24,8 тис. грн, Полтавська обласна інфекційна клінічна лікарня - 24,6 тис. гривень», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що НСЗУ не має жодного впливу на розміри зарплат у лікарнях, а оплачує надані медичні послуги згідно зі звітами про їх надання та з договором.

«Відтепер фінансова мотивація повністю у компетенції керівників медзакладів. І від стратегії розвитку, яку вони оберуть, та спроможності скласти реальний фінансовий план і виконати його, залежить успішність лікарні і зарплати працівників. Є приклади, коли завдяки реформі виплати закладу зросли у 5 разів, а зарплати залишилися на рівні нижче середнього для цього регіону. Або коли заклад тримає на депозиті значні суми, тоді як працівники і далі отримують невисокі зарплати. 1263 заклади - це 57% від загальної кількості тих, що уклали договір з НСЗУ, прозвітували, що мають на своєму рахунку залишок понад 1 млн грн. Розмір зарплат, премій, інша фінансова мотивація, що раніше регламентувалася різними постановами, зараз стала відповідальністю адміністрації лікарні. Тепер розмір зарплати визначається лише колективним договором, який укладають працівники закладу і керівник. Медики мають повне право користуватися цим інструментом і не підписувати колективний договір формально. Адже цей документ дає лікарям та медичним працівникам можливість відстояти право на гідні умови праці і достойну зарплату», - наголошує НСЗУ.

Щодо первинної ланки, яка почала працювати за новою системою фінансування ще у липні 2018 року, то середньомісячні витрати на оплату праці тут значно вищі. За січень-вересень 2020 року вони склали:

керівники - 24,9 тис. грн;

лікарі - 15 тис. грн;

середній медичний персонал - 8,4 тис. грн;

молодший медперсонал - 4,6 тис. грн.

«Так, у центрі первинної допомоги Бобринецького району Кіровоградської області середні витрати на оплату праці лікаря становлять 60,1 тис. грн, а у Костянтинівському районному центрі первинної допомоги на Донеччині - 55,3 тис. грн», - інформує НСЗУ.

Щодо екстреної медичної допомоги, то середньомісячні витрати на оплату праці тут значно вищі. Це пов’язано також з обов’язковими доплатами фахівцям, які працюють з підозрами або підтвердженим випадком коронавірусної хвороби. За квітень-вересень 2020 року вони склали:

керівники - 28,8 тис. грн.;

лікарі - 18 тис. грн;

середній медичний персонал - 14,9 тис. грн. грн;

молодший медичний персонал - 7,8 тис, грн.

«За даними електронної системи охорони здоров’я, з квітня цього року звільнилось трохи більше 5 тисяч лікарів спеціалізованої ланки. Також система зареєструвала понад тисячу нових фахівців. Трансформація системи виявила прогалини на медичному ринку праці і створила попит на нові спеціальності», - зазначається в інформації Національної служби здоров’я.

Як повідомляв Житомир.info, лікарі інфекційного відділення житомирського КП «Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка», де лікують хворих на COVID-19, зараз отримують «чистими» 20-25 тис. грн зарплати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НСЗУ лікар зарплата медперсонал  
Матеріали по темі