Місто

Пам’ятник «Ларіосіку – кузену із Житомира» визнали об’єктом культурної спадщини

30 December 2020, 13:53

Об’єктом культурної спадщини визнали пам’ятник Ларіосіку, який знаходиться у Житомирі біля кінотеатру «Україна».

Відповідне розпорядження голова облдержадміністрації Віталій Бунечко підписав 23 грудня 2020 року.

«Занести до Переліку об’єктів культурної спадщини щойно виявлений об’єкт культурної спадщини пам’ятник літературному герою М.Булгакова «Ларіосіку – кузену із Житомира» за видом – монументальне мистецтво, типом – споруда, дата утворення – 2007 рік, що розташований за адресою: м.Житомирі, вул.Київська, 13», - йдеться у розпорядженні.

Департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради рекомендовано повідомити власника (користувача) об’єкта про необхідність укладання охоронного договору на щойно виявлений об’єкт культурної спадщини. Про виконання розпорядження департамент має поінформувати облдержадміністрацію «до кінця ІІ кварталу 2020 року».

Нагадаємо, пам’ятник Ларіосіку відкрили в День міста – 8 вересня 2007 року. Скульптуру, на яку витратили близько 500 кг бронзи, зробили за ініціативи та за кошти фірми «Візаж», директором якої на той час був нинішній мер Житомира Сергій Сухомлин. Київський скульптор Юліан Осташев зробив Ларіосика в образі, створеним актором Сергієм Івановим в момент, коли той входить в квартиру Турбіних з валізою, кліткою з папугою і листом про те, що він кузен з Житомира.

В лютому 2009 року біля пам’ятника влаштували театралізоване святкування 113 дня народження кузена Ларіосіка, в 2011 році відзначали 115-й день народження літературного героя.

Як повідомляв Житомир.info, в січні 2020 року до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини внесли пам’ятку архітектури місцевого значення «Ансамбль будівель Житнього ринку» за адресою: м. Житомир, вул. Небесної Сотні 10-12, в листопаді Лютеранське кладовище на вулиці Короленка в Житомирі визнали об’єктом культурної спадщини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОДА розпорядження пам'ятник культурна спадщина Ларіосік  
Матеріали по темі