Місто

В Житомирі троє чиновників вшанували пам’ять визволителів міста від нацистських загарбників

31 December 2020, 13:31

Сьогодні, 31 грудня, виповнюється 77 років з дня визволення Житомира від нацистських загарбників. До пам’ятника визволителям міста на майдані Перемоги принесли квіти представники виконавчих органів міської ради, громадськості, вшановуючи пам’ять тих, хто ціною власного життя і здоров’я звільнив місто від нацистів.

Про це повідомляє пресслужба міської ради.

«22 червня 1941 року Житомир одним із перших українських міст зазнав бомбардування нацистської авіації. Місто було під окупацією два з половиною роки. Житомир звільнили від нацистських загарбників увечері 31 грудня 1943 року. Під час ІІ світової війни у Житомирі було знищено близько 40 відсотків житлового фонду, майже всі підприємства, постраждали інженерні комунікації, залізнична станція, трамвайний парк, електростанція тощо. Лише наприкінці 50-х років чисельність населення міста досягла довоєнного рівня», - йдеться у довідці міської ради.

Натомість пресслужба облдержадміністрації інформує, що заступник голови Житомирської ОДА Віктор Градівський спільно з директором департаменту культури, молоді та спорту ОДА Максимом Обштою та представниками управління культури Житомирської міської ради поклали квіти до танку на майдані Перемоги, який встановлено у 20-у річницю перемоги над нацистськими військами та на честь деокупації міста Житомир.

«Ми не маємо права забувати подвиги тих, хто звільнив Житомир від нацистських загарбників. Наші батьки, діди та прадіди віддали найважливіше за наше з вами майбутнє – своє життя», — наголосив Віктор Градівський.

Довідка ОДА: Остаточно Житомир було звільнено від нацистів 31 грудня 1943 року в ході Житомирсько-Бердичівської операції 1943-1944 років. Після тривалих боїв, ворог чинив вже слабкий опір і відходив в бік Вінниці та на південь. Саме цього дня місто Житомир та велика частина міст та сіл Житомирської області були звільнені від нацистів радянськими військами, що створило передумови для подальшого звільнення українських земель від загарбників. Понад 70 тисяч воїнів віддали своє життя за поліські землі.

Як повідомляв Житомир.info, 29 грудня 2019 року у Житомирі на майдані Перемоги пам'ять загиблих під час звільнення міста в роки Другої світової війни вшановували кілька десятків людей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: війна вшанування визволення  
Матеріали по темі