Влада

«Кіт не валявся»: гуманітарна комісія розкритикувала роботу департаменту культури Житомирської ОДА щодо підготовки до 150-річчя Лесі Українки

14 January 2021, 15:20

«Кіт не валявся», «рівень старшої групи в дитячому садочку», «саботаж» – такими словами постійна комісія з гуманітарних питань Житомирської обласної ради оцінила роботу департаменту культури, молоді та спорту облдержадміністрації у плані підготовки області до 150-річчя з дня народження Лесі Українки.

14 січня гуманітарна комісія зібралася на засідання, аби обговорити ситуацію, що склалася з підготовкою до відзначення ювілею видатної постаті української культури та літератури.

План заходів, присвячених ювілею, озвучив директор департаменту культури, молоді та спорту Житомирської облдержадміністрації Максим Обшта.

З його слів, 9 січня 2020 року було підписане розпорядження щодо відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки, також створили оргкомітет та затвердили план святкування.

«У плані передбачено 24 заходи (пункти – ред.). Станом на 10 січня 2020 року департаментом було зібрано від усіх відповідальних виконавців (інформацію щодо) зазначеного плану заходів і подано на розгляд обласної державної адміністрації і обласної ради. Перший пункт – підготовка клопотання перед президентом України про оголошення 2021 року в Україні роком Лесі Українки. Інформую: у червні 2020 року спільно з міською радою за підписом голови обласної державної адміністрації було підготовлено на адресу президента України відповідне звернення щодо оголошення 2021 року роком Лесі Українки. На жаль, на сьогоднішній день Кабінетом міністрів план заходів не затверджений, де передбачено дуже багато пропозицій, які були нами надані. Це що стосується видачі Укрпоштою ювілейної поштової марки, карбування монет, включення робіт з розширення і добудови музею Лесі Українки у місті Новоград-Волинський. І всі ці пропозиції були включені у всеукраїнський план заходів. Але на цей час Міністерство культури його не затвердило», – доповів Максим Обшта.

Директор департаменту озвучив і решту пунктів плану захотів, серед яких – капітальний ремонт кількох вулиць у Новограді-Волинському та облаштування спуску до річки від Лесиного джерела; здійснення капітального ремонту даху приміщення школи мистецтв у місті Новоград-Волинський, в якому проживала сім’я Косачів; благоустрій території колишнього консервного заводу та закладення скверу на честь письменниці; перевидання збірок творів Лесі Українки і творів про її життя, виданих у попередні роки; організація в навчальних закладах області відкритих уроків, лекцій, семінарів, конференцій, присвячених творчості і культурно-громадській діяльності Лесі Українки; створення муралів на її честь; встановлення в’їзних знаків і туристичних вказівників; розроблення екскурсійного маршруту, пов’язаного з життям поетки; виставка її портретів; замовлення сувенірної продукції, присвяченої Лесі Українці тощо. Деякі з перелічених заходів виконані, інші – частково, а є й такі, що не виконані взагалі.

Серед іншого йшлося і про встановлення у Житомирі пам’ятника персонажам творів Лесі Українки.

«Розглянути можливість виготовлення і встановлення пам’ятника Лесі Українці, персонажам творів Лесі Українки «Лісова пісня» Мавці та Лукашу у місті Житомирі на розі вулиць Перемоги та Лесі Українки з облаштуванням мініскверу. У 2020 році було проведено три наради щодо цього питання з представниками міста. За інформацією міської ради, на цей час це питання розглядається і планується у 2021 році виділити земельну ділянку на розі вулиць Перемоги та Лесі Українки для подальшого облаштування пам’ятника», – відзвітував директор профільного департаменту.

Заслухавши Максима Обшту, голова постійної комісії з гуманітарних питань Олександр Савченко запитав, скільки він, Обшта, перебуває на займаній посаді та де працював до цього. Також поцікавився, хто раніше очолював департамент. Далі Савченко почав обурюватися неналежною підготовкою до відзначення 150-річчя Лесі Українки, а план оцінив на рівні «групи дитячого садочка».

«А той персонаж, якого ви змінили, де? Не виконано нічого. Да, монети це добре, що ви заказали, але відношення до монет ви абсолютно ніякого не маєте, як і до марок і до всього іншого. Рівень цього плану заходів так десь старшої групи в дитячому садочку приблизно. При такій роботі ці заходи будуть виконані до 200-річчя поетеси. Картина дуже сумна. Для нас що Леся Українка? Мені треба було запросити сюди «Свободу», «Правий сектор». Ну я подумаю ще над цим, щоб розібралися, наскільки ви патріотично підходите до цієї роботи, бо це схоже на саботаж», – обурювався Олександр Савченко та, врешті, зробив висновок, що у плані підготовки до заходів і «кіт не валявся».

Негативну оцінку роботи Максим Обшта отримав і від членів гуманітарної комісії, зокрема, від Людмили Кицак і Тетяни Парфентієвої.

Детальніше у відеосюжеті:

Про роботу щодо підготовки до 150-річчя з дня народження Лесі Українки, зі свого боку, доповів і директор КЗ «Житомирський обласний краєзнавчий музей» Житомирської обласної ради Роман Насонов, зазначивши, що літературно-меморіальний музей Лесі Українки у м. Новограді-Волинському (який входить до структури обласного краєзнавчого музею) не готовий до відзначення знаменної дати.

Врешті, комісія вирішила звернутися до голів обласної ради та облдержадміністрації з проханням невідкладно провести спільну нараду з запрошенням громадськості, представників бізнесу, аби створити конкретний план заходів, реалізація яких залежать від місцевої влади. Також проголосували залучити до організації заходів професійних консультантів.

Зазначимо, що до 150-річчя від дня народження Лесі Українки, яке відзначатимуть 25 лютого 2021 року, «Укрпошта» випустила поштові марки з героями мультфільму «Мавка. Лісова пісня».

Нагадаємо, 6 січня 2021 року пресслужба Житомирської облради повідомляла, що голова обласної ради Володимир Федоренко відвідав Новоград-Волинський, де розкритикував темпи та якість реставрації музею Лесі Українки, на який з бюджету виділили 1,8 млн грн.Федоренко заявив, що бере ситуацію з реставрацією музею під особистий контроль. У терміновому порядку того була сформова робоча група з метою вивчення ситуації, що склалася із підготовкою до відзначення 150-річчя з Дня народження Лесі Українки.

Як повідомляв Житомир.info, 9 січня 2020 року голови облдержадміністрації Віталій Бунечко та обласної ради Володимир Ширма підписали розпорядження «Про утворення оргкомітету та затвердження плану заходів з відзначення в області 150-річчя з дня народження Лесі Українки». Відповідно до розпорядження, у 2020 році Житомирська міська рада спільно з обласним департаментом регіонального розвитку та департаментом культури, молоді та спорту ОДА мала розглянути можливість виготовлення і встановлення пам’ятника Лесі Українці (персонажів твору Лесі Українки «Лісова пісня» Мавки та Лукаша) у м. Житомирі на розі вулиць Перемоги та Лесі Українки з облаштуванням мініскверу.

У квітні 2019 КМУ утворив оргкомітет з підготовки до 150-річчя Лесі Українки, куди увійшли посадовці з Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Леся Українка Новоград-Волинський 150-річчя музей Лесі Українки Обшта Савченко департамент культури  
Матеріали по темі