Події

​СБУ виявила «відмивання» мільйонів гривень на реконструкції нафтоперекачувальної станції в Житомирській області

15 January 2021, 13:26

Служба безпеки України викрила привласнення бюджетних грошей, виділених на реконструкцію магістрального нафтопроводу в Житомирській області.

Про це 15 січня повідомила пресслужба СБУ.

«За попередніми даними слідства, у 2018-2019 роках були проведені тендери на капремонт та реконструкцію об’єкту для посилення протидиверсійної та антитерористичної захищеності. Загальна вартість передбачених робіт становила майже 130 мільйонів гривень», - йдеться у повідомленні.

Переможцями у відкритих торгах стали дві столичні комерційні структури. Як зазначили в СБУ, наразі встановлено, що ці фірми не мають належної матеріально-технічної бази та кваліфікованих працівників для виконання відповідних робіт. Також на окремих ділянках робіт підрядники орієнтовно удвічі завищили вартість будівельних матеріалів. Для реалізації оборудки вони використали підконтрольні фірми з ознаками фіктивності. Під час обшуків у приміщеннях підрядних організацій та безпосередніх виконавців робіт правоохоронці виявили первинну бухгалтерську та іншу фінансову документацію, «чорнову» бухгалтерію, печатки фіктивних підприємств та майже чверть мільйона гривень.

«У межах кримінального провадження за ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення чи розтрата чужого майна, - ред.) триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення, а також точного розміру завданих державі збитків», - повідомили в СБУ.

Заходи із викриття протиправної діяльності проводились спільно з Житомирською обласною прокуратурою. У пресслужбі прокуратури повідомили, що мова йде про проведення інженерних та будівельних робіт на об’єктах НПС «Чижівка» відокремленого підрозділу АТ «Укртранснафта».

«Новоград-Волинською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом привласнення бюджетних коштів за попередньою змовою групою осіб при виконанні договорів на проведення інженерних та будівельних робіт на об’єктах НПС «Чижівка» відокремленого підрозділу АТ «Укртранснафта» (ч.3 ст.191 КК України)», - йдеться у повідомленні.

У прокуратурі зазначили, що у четвер, 14 січня, були проведені санкціоновані обшуки за місцем розташування підрядних організацій та безпосереднього виконання робіт.

«За даними слідства, впродовж 2018-2020 років, низкою суб’єктів господарювання, на підставі укладених з АТ «Укртранснафта» договорів, з метою посилення протидиверсійної та антитерористичної захищеності НПС «Чижівка», виконувалися роботи з капітального ремонту об’єктів лінійно-виробничої диспетчерської станції загальною вартістю майже 130 млн грн. При цьому, підрядники є пов’язаними між собою особами, не мають належної матеріально-технічної бази та відповідних кваліфікованих працівників для виконання даного виду робіт. Тільки при виконанні договору з реконструкції периметральної огорожі вартістю 8,9 млн грн, установлено факти закупівлі будівельних матеріалів та обладнання через афілійовані юридичні особи за завищеними удвічі цінами», - повідомили у прокуратурі.

На даний час вирішується питання щодо накладення арешту на вилучене під час обшуків майно. Досудове розслідування триває, вживаються заходи для встановлення усіх обставин кримінального правопорушення, вирішується питання щодо проведення низки експертиз.

На ресурсі ProZorro є інформація про проведені АТ «Укртранснафта» закупівлі та укладені упродовж 2018-2020 договори на капремонт об’єктів НПС «Чижівка».

Так, 21 листопада 2018 був укладений договір з ТОВ Голден Преміум Буд на капремонт об’єктів НПС «Чижівка» з приведенням їх до належного технічного стану за 119,4 млн грн (дві дешевші пропозиції замовник відхилив).

10 червня 2019 був укладений договір з ПП Буд-Торг-Сервіс на реконструкцію периметральної огорожі НПС «Чижівка» за 8 млн 918,1 тис. грн.

У 2020 році АТ «Укртранснафта» знову ж провело тендер на капітальний ремонт об’єктів НПС «Чижівка». Цього разу додаткові роботи на об’єкті замовили за 3 млн 209,4 тис. грн у того ж підрядника – ТОВ Голден Преміум Буд. Договір уклади 22 липня 2020.

У жовтні 2020 року замовник також уклав договір на додаткові роботи з реконструкції периметральної огорожі НПС «Чижівка» за 2 млн 647,1 тис. грн. Переможцем торгів також став той самий виконавець – ПП Буд-Торг-Сервіс.

ТОВ Голден Преміум Буд зареєстроване в Києві, основний вид діяльності – будівництво житлових і нежитлових будівель. Засновником і керівником фірми зі статутним капіталом 1 млн грн є житель Рівного Буньо Юрій Сергійович.

ПП Буд-Торг-Сервіс зареєстроване в Києві, основний вид діяльності – будівництво житлових і нежитлових будівель. Власником та керівником фірми зі статутним капіталом 10 тис. грн є підприємець з Рівненщини – Гордєєв Сергій Олександрович.

Як повідомляв Житомир.info, 12 грудня 2018 патруль служби безпеки АТ «Укртранснафта» виявив поблизу с. Дідовичі Новоград-Волинського району Житомирської області зловмисне пошкодження, а саме врізку на 221 км магістрального нафтопроводу «Дружба» на ділянці «Мозир – Броди».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Укртранснафта НПС Чижівка нафтопровід тендер розтрата привласнення СБУ реконструкція капремонт  
Матеріали по темі