Влада

Уряд встановив граничну ціну на газ – 6,99 грн за кубометр, яка діятиме до кінця карантину або опалювального сезону

18 January 2021, 13:26

За дорученням президента України Уряд ухвалив рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 грн за кубометр.

Таке рішення було прийнято на позачерговому засіданні Кабміну 18 січня.

«Така ціна діятиме до завершення опалювального сезону або до завершення карантину. Вище, ніж 6,99 грн за куб, постачальники газу не зможуть підіймати ціну. Це рішення дасть змогу знизити ціну на газ для українців в середньому на 30%. Підкреслю, що встановлена Урядом ціна є нижчою на 1,5 грн за куб від тієї, яка була у 2018-2019 роках. У зимові місяці тих років платіжки в середньому становили 2,5-3 тисячі гривень. Або 75% від тодішньої мінімальної зарплати. Встановлена нами ціна (6,99 грн/куб) означає, що за такого ж споживання середня платіжка буде приблизно на 500 грн меншою», - зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Разом з тим він наголосив, що рішення про встановлення граничної ціни на газ не означає, що Уряд відмовляється від розвитку ринку газу в Україні.

«Сьогодні без втручання в ситуацію вже б у лютому кубометр газу міг подорожчати до 12 грн. У Європі попит на газ зростає і ціни на біржах вже наближаються до 350 доларів за куб. За такої ціни спекулянти з окремих газопостачальних компаній могли підняти ціну в Україні вище 12 грн за кубічний метр газу. В умовах недосконалої конкуренції, монополізації ринку встановлення граничної ціни є необхідним, аби збалансувати та спрямувати ринок на шлях розвитку, а не консервації монополій. Чому ринок газу надзвичайно важливий для майбутнього України? Ринок газу — це кінець монополізму та надприбуткам окремих олігархів. Це можливість обирати свого газопостачальника та отримувати кращу ціну, послуги та сервіс. Ринок газу також покладає край крадіжкам блакитного палива та обкраданню державних компаній через різні схеми», - пояснив Денис Шмигаль.

Надалі в уряді планують зробити так, щоб усі газопостачальні компанії представили свої річні продукти для українців. Тоді люди зможуть підписати річний контракт і заздалегідь розуміти, скільки вони платитимуть узимку. Це європейський підхід, який діє в усіх цивілізованих та розвинених країнах.

Що стосується тарифу на розподіл газу, в Кабміні очікують від НКРЕКП встановлення граничної межі тарифу на рівні не вище 1,79 грн за кубометр.

Нагадаємо, 13 січня 2021 пресслужба президента України повідомила про проведення енергетичної наради для вирішення питання зростання ціни на газ для українців. На нараді було вирішено з 1 лютого знизити платіжки на 30%, але лише на час карантину.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі вранці 13 січня організували акцію проти підвищення комунальних тарифів, учасники якої перекривали вулицю Київське шосе. 15 січня житомиряни знову вийшли на акцію протесту, яка розпочалась біля АТ «Житомиргаз», після чого мітингувальники пішли до «Житомиробленерго», Житомирської облради, а потім і до міської ради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: газ тариф Кабмін уряд ринок газу  
Матеріали по темі