Події

​Суд у Бердичеві зобов’язав водія виплатити фірмі понад 1,1 млн грн за пошкоджену фуру, яку він взяв без дозволу і сів за кермо п’яним

20 January 2021, 11:23

Бердичівський міськрайонний суд зобов’язав водія вантажівки відшкодувати підприємству понад 1,1 млн грн за пошкоджену в ДТП вантажівку. Подія сталася 5 років тому – 16 січня 2016 року на трасі Київ-Чоп поблизу Житомира. Водій був нетверезим, та ще й взяв автомобіль самовільно, оскільки не мав того дня виходити у рейс.

Про це 19 січня повідомила пресслужба Бердичівського міськрайонного суду.

«Товариство з надання послуг із вантажоперевезення судилось із водієм, котрий пошкодив тягач із напівпричепом. Подія трапилась 16 січня 2016 року. Згідно з нещодавнім рішенням Бердичівського міськрайонного суду, відповідач має відшкодувати підприємству понад один мільйон гривень», - йдеться у поідомленні.

Під час розгляду справи з’ясувалося, що даний чоловік узагалі не мав того дня виходити у рейс, а самовільно заволодів транспортним засобом, будучи нетверезим. Під час руху автодорогою «Київ-Чоп» у напрямку Житомира керманич допустив занос автопоїзда, наїхав на металевий колесовідбійник, внаслідок чого транспортний засіб отримав значні механічні пошкодження. У березні того ж року чоловік був визнаний винним у скоєнні правопорушень, передбачених частиною 1 статті 130 та статтею 124 КУпАП.

За інформацією пресслужби суду, врегулювати питання щодо компенсації збитку, завданого внаслідок пригоди, сторони намагались іще до суду. За висновком експертизи, проведеної того ж року, сума матеріальної шкоди становила понад 800 тисяч гривень. Водій добровільно сплатив підприємству 32 тисячі гривень, однак із квітня 2018 припинив здійснювати платежі й почав уникати розмов і зустрічей на цю тему. А у відзиві на судовий позов просив відмовити у задоволенні вимог позивача, мовляв, той не додав до заяви документів про наявність страхового поліса і пред’являє завищені вимоги щодо завданих збитків.

Провадження у цій справі неодноразово зупиняли для призначення судових автотоварознавчих експертиз. За їхніми висновками, розмір матеріальної шкоди, станом на дату проведення експертиз, складає вже 1 113 912 грн. Тож влітку 2020 підприємство подало заяву про збільшення позовних вимог до зазначеної суми і також просило стягнути з відповідача ще й вартість складення оціночних звітів та усі судові витрати.

«За Цивільним кодексом України, розмір збитків визначається відповідно до реальної вартості втраченого чи пошкодженого майна на момент розгляду справи. Після вивчення матеріалів суд дійшов висновку про наявність вини відповідача у завданні шкоди підприємству внаслідок вчинення протиправних дій, тому вимоги позивача було задоволено у повному обсязі», - повідомили в суді, додавши, що дане рішення на цей момент ще не набрало законної сили та може бути оскаржене.

Як повідомляв Житомир.info, 16 січня 2016 у Житомирській області спостерігались заметілі і дороги були слизькими. Тож за добу трапилось кілька ДТП і рятувальникам довелось 4 рази надавати допомогу по вивільненню автомобілів з кюветів та снігових заметів, зокрема, поблизу села Барашівка Житомирського району за допомогою пожежного автомобіля відбуксирували з кювету вантажівку, що з’їхала із заметеної снігом дороги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд відшкодування ДТП фура  
Матеріали по темі