Влада

Уряд дозволив змінити цільове призначення 15,8 га землі, щоб Житомирська облрада могла передати її монастирю УПЦ МП

27 January 2021, 10:29

Кабінет міністрів погодив зміну цільового призначення земельної ділянки в Малинському районі для передачі її жіночому монастирю УПЦ МП.

Розпорядження було ухвалене на засіданні Уряду 26 січня 2021 року.

«Відповідно до статей 20, 123 Земельного кодексу України погодити зміну цільового призначення земельної ділянки комунальної власності площею 15,8 гектара, яка перебуває в постійному користуванні дочірнього підприємства «Малинський лісгосп АПК» Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства «Житомироблагроліс» Житомирської обласної ради на території Коростенського району Житомирської області, з категорії земель лісогосподарського призначення (ліси) на категорію земель житлової та громадської забудови з метою вилучення земельної ділянки та подальшої передачі Житомирською обласною радою в постійне користування релігійній організації «Ставропігійний жіночий монастир на честь Афонської ікони Божої Матері» Української Православної Церкви для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій», - йдеться у документі.

Нагадаємо, 25 травня 2017 року депутати Житомирської облради з другої спроби надали дозвіл на розробку проєкту землеустрою монастирю УПЦ МП: всього монастирю передали 23,9 га землі, в тому числі – 15,8 га, що знаходяться за межами смт Чоповичі Малинського району Житомирської області, квартал 25 виділ 29 Барвінківського лісництва дочірнього підприємства «Малинський лісгосп АПК» Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства «Житомироблагроліс» Житомирської обласної ради.

27 липня цього ж року депутати на сесії збиралися скасувати своє рішення про виділення землі монастирю в Чоповичах, цього ж вимагали й протестувальники, які прийшли під будівлю облради з плакатами та опудалом підвішеного «депутата-зрадника». Втім, для ухвалення рішення на сесії не вистачило голосів: «за» проголосував лише 21 з 62 присутніх депутатів. На брифінгу після сесії 27 липня керівники облради визнали, що монастир УПЦ МП порушив процедуру виділення земельних ділянок, бо спочатку забудував землю, а потім звернувся за отриманням дозволу.

Зазначимо, минулого року облдержадміністрація включила монастир УПЦ МП до проєкту «Мандруй Житомирщиною» та зробила відеопрезентацію.

«Житомирщина багата на дивовижні місця, які слід побачити на власні очі. Одне із них – жіночий монастир Афонської ікони Божої Матері в урочищі Кип’яче. Урочище «Кипяче» розташоване на правому березі річки Ірша, в чотирьох кілометрах від селища Чоповичі Малинського району Житомирської області. Сьогодні монастир на честь Афонської ікони Божої Матері – повноцінна обитель, де проживає понад 60 насельниць. Монастир має близько 4 га землі та господарство», - йдеться в описі до відео, оприлюдненому на сайті ОДА 30 червня 2020 року.

Як повідомляв Житомир.info, Житомирська обласна рада під керуванням представника Партії регіонів Йосипа Запаловського 23 січня 2014 року за зверненням Ставропігійного жіночого монастиря на честь Афонської ікони Божої Матері Української Православної Церкви від 04.12.13 №15/3005-р надавала дозвіл на розробку проєкту землеустрою для відведення земельних ділянок площею 20,6 га, тоді площа ділянки, яка належить ДП «Малинський лісгосп АПК», була на 3,3 га меншою – 12,5 га.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ земля монастир УПЦ МП Малинський район  
Матеріали по темі