Фоторепортаж

Усмішки, обійми та сльози: у Житомирі відзначили 32-у річницю виведення військ з Афганістану. Фоторепортаж

15 February 2021, 15:00

У Житомирі 15 лютого відбулася урочиста хода та мітинг, присвячені 32-й річниці виведення військ з Афганістану та Дню учасників бойових дій на території інших держав.

Учасники почали збиратися за Будинком правосуддя ще задовго до початку ходи. Попередньо їх кілька разів попросили надягнути маску та дотримуватися дистанції. Однак люди не надто дослухалися, адже емоції переповнювали: вони щиро усміхались один одному, обіймалися, а дехто не стримував сліз.

Колона у супроводі оркестру та бронетранспортеру пройшла по вулиці Великій Бердичівській до пам’ятного знаку «Чорний тюльпан», що на Новому бульварі, де відбувся мітинг. Житомиряни, повз яких проходила колона, зупинялися, знімали дійство на телефони та махали руками.

Довідка міської ради: 15 лютого 1989 року останній радянський солдат залишив афганську землю - війна була програна. Афганська війна (1979-1989) стала останньою з великих імперських авантюр Радянського Союзу та була однією з вагомих причин його краху.

Через горнило "афганської війни» пройшли близько 160 тисяч вихідців з України. Під час війни СРСР в Афганістані загинули близько 15 тисяч вояків, із них майже 4 тисячі українців. 72 українських воїни зникли безвісти. Більше 8-ми тисяч українців отримали поранення, 6 тисяч залишилися інвалідами. Це страшна ціна, яку заплатила Україна за імперські амбіції Кремля.

15 лютого вшановують і інших військових, які брали участь у різних війнах в часи СРСР та незалежної України. Українські військові брали участь і в інших локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав - вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, Сирії, Анголі, Мозамбіку на острові Куба та в інших «гарячих» точках. Після здобуття Україною більше 44 тисяч українських військових стали учасниками багатьох миротворчих місій.

З самого початку війни на сході України тисячі афганців та ветеранів інших війн добровільно виступили на захист рідної землі.

Про вшанування учасників бойових дій на території інших держав дивіться також у відеосюжеті на нашому сайті

Нагадаємо, 11 лютого мер Житомира Сергій Сухомлин зустрівся з представниками організацій учасників афганської війни та інших локальних війн і отримав від Української Спілки ветеранів Афганістану медаль «За заслуги» I ступеня.

Як повідомляв Житомир.info, 15 лютого 2019 року кілька сотень людей із квітами в руках пройшли ходою центральною вулицею Житомира від майдану Соборного до пам’ятника «Чорний тюльпан» на Новому бульварі у день 30-ї річниці виведення військ з Афганістану. 15 лютого 2020 року проходили урочистості з нагоди відзначення 31-ї річниці виведення військ з Афганістану та Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, зокрема – була хода від Будинку правосуддя до пам'ятного знаку «‎Чорний тюльпан»‎ на Новому бульварі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: хода афганці Афганістан  
Матеріали по темі