Здоров'я

Степанов пояснив, чому вакцинація в Україні не почалася 15 лютого, і запевнив, що перші в черзі – медики

16 February 2021, 13:28

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов пояснив, що вакцинація в Україні не почалася 15 лютого, як обіцяли, через логістичні та бюрократичні проблеми.

Про це міністр сказав на брифінгу 16 лютого.

«Я говорив про те, що, починаючи з 15 лютого, ми почнемо кампанію по масовій вакцинації згідно нашого затвердженого Національного плану вакцинації, який передбачає п’ять етапів. На сьогоднішній день в нас готова вся наша медична інфраструктура, сформовані мобільні бригади, які будуть вакцинувати, сформовані списки по прізвищах людей, яких ми будемо вакцинувати на першому етапі. Ми очікуємо поставку вакцини в Україну, як тільки вона прийде – ми відразу почнемо вакцинацію. У нас була впевненість, що вакцина повинна бути до 15 лютого. Ця впевненість ґрунтувалася на заключених договорах між Україною і виробниками вакцин, де передбачені кількість і терміни поставки», - пояснив Максим Степанов.

За його словами, Україні очікує 1 мільйон доз вакцин в лютому і стільки ж – у березні.

«Виникли певні технічні проблеми, абсолютно логістичного характеру, я думаю, що вони будуть вирішені буквально за декілька днів. Я дуже розраховую, що на цьому тижні ми вже зробимо перше щеплення від коронавірусної хвороби і це перше щеплення буде зроблене нашим медичним працівникам, нашим героям, які зараз знаходяться на передовій боротьби з COVID-19», - повідомив міністр охорони здоров’я.

Він зазначив, що другу частину вакцин Україна отримає від глобальної ініціативи COVAX – 117 тисяч доз вакцини Pfizer.

«Нам чітко було сказано, що до середини лютого ці 117 тисяч доз будуть в Україні і ми відразу повідомили про це громадян України. Але щодо COVAX виникли певні бюрократичні загальні труднощі, які не залежать від України. Хочу наголосити, що в черзі стоять всі країни світу і дуже важливо отримати якомога раніше вакцину. Думаю, що найближчими днями ми розпочнемо вакцинацію», - сказав Максим Степанов.

Нагадаємо, в Житомирській області до першої хвилі вакцинації від коронавірусу , потрапляє 12 748 осіб, з яких лише 3664 погодилися на добровільну вакцинацію (майже 30%).

Як повідомляв Житомир.info, 18 грудня 2020 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль інформував народних депутатів про затвердження за тиждень Національного плану впровадження вакцини проти COVID-19 та назвав пріоритетні групи для вакцинування. 24 грудня Мінфін повідомив про виділення 1,3 млрд гривень на закупівлю вакцини від коронавірусу, яка має з’явитися в Україні уже в лютому 2021 року.

30 січня 2021 року пресслужба МОЗ інформувала, що постачання вакцин в Україну почнеться в середині лютого: для початку першої хвилі вакцинації підтверджено постачання 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Степанов вакцинація коронавірус вакцина  
Матеріали по темі