Влада

Меру Житомира нагадали, що місцева влада більше не встановлює режим роботи кафе та ресторанів

19 February 2021, 12:58

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України виключило вимогу щодо погодження режиму роботи приватних закладів ресторанного бізнесу.

Про це 18 лютого повідомляє Офіс ефективного регулювання BRDO.

«У відповідь на звернення BRDO до Державної регуляторної служби відомство надало роз’яснення органам місцевого самоврядування про відсутність законних підстав для такої вимоги. Раніше органи місцевого самоврядування тлумачили норми Закону України «Про місцеве самоврядування» та наказу МЕРТ як такі, що дають їм повноваження встановлювати зручний для населення режим роботи не тільки для комунальних підприємств, а також і у приватній сфері. Відтепер підприємці матимуть юридичні підстави для відмови виконувати незаконні вимоги органів місцевого самоврядування», - йдеться у повідомленні.

Йдеться, зокрема, про міста, де місцева влада обмежила роботу приватних закладів у сфері торгівлі, послуг та ресторанного господарства – Житомир, Чернівці та Хмельницький. Ці рішення місцевих рад мають ознаки незаконних і суперечать принципам державної регуляторної політики.

Оприлюднений також відповідний лист Державної регуляторної служби, направлений 16 лютого 2021 року меру Житомира Сергію Сухомлину.



Зауважимо, що на засіданні виконкому Житомирської міської ради 18 вересня 2019 року затвердили нове положення про порядок встановлення режиму роботи об’єктів торгівлі, закладів ресторанного господарства та сфери послуг, оскільки попередній регуляторний акт, затверджений рішенням виконкому від 16.10.2013 №491, був скасований у судовому порядку.

Нагадаємо, наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства «Про внесення змін до Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства» був підписаний 18 листопада 2020 року, 19 січня 2021 року він був зареєстрований в Міністерстві юстиції і 29 січня набув чинності.

«Режим роботи закладу ресторанного господарства встановлюється суб’єктом господарювання самостійно, крім закладів ресторанного господарства, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, режим роботи яких установлюється виконавчими органами сільських, селищних та міських рад», - такі зміни внесли до Правил роботи.

Як повідомляв Житомир.info, постановою Уряду щодо карантинних обмежень з 18 лютого 2021 року заборонена робота після 24-ї та до 7-ї години суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДРС виконком нічний час заклади харчування  
Матеріали по темі