Новини компаній

Як вибрати телевізор додому: чек-лист

1 March 2021, 12:20

У сучасних телевізорів стільки функцій, що складно визначитися з ідеальною моделлю. Так на які характеристики у першу чергу звертати увагу під час купівлі пристрою? Найголовніші – це бренд, розміри екрана, роздільна здатність і наявність Smart TV.

Щоб розібратися у тонкощах вибору, ми запитали в експертів інтернет-магазину електроніки Київстару поради. Консультанти поділилися своїми секрети й підказали, де вигідніше замовити телевізор.

Губишся від розмаїття пропозицій – вивчай матчастину!

Сьогодні в магазинах представлений широкий асортимент телевізорів високої чіткості зображення (HD), 4K Ultra HD і навіть 8K, з великими екранами та за різними цінами. Технології й функції пристроїв вражають, тому вибір завжди нелегкий. Виокремлюємо елементарні характеристики й вирішуємо, що саме хочемо від девайса – яскраву картинку, точне передавання кольорів, чітке зображення, великий розмір картинки, додаткові можливості пошуку контенту, об’ємне звучання чи все одразу.

LED, OLED і QLED – у чому різниця?

Якість зображення залежить від матриці. Наразі LED-телевізори вже стали для нас звичними, а от матриці OLED і QLED з'явилися недавно. Тож порівняймо ці три технології.

LED є традиційними рідкокристалічними панелями зі світлодіодами. В останніх моделях високого класу застосовується така сама площина світлофільтрації, що й у QLED-телевізорах: це дає змогу підтримувати широкий діапазон кольорів. Варіанти LED можна знайти в різних розмірах, тому вони підходять практично всім.

QLED. Таку назву вперше використала компанія Samsung для опису своїх нових світлодіодних телевізорів. В них використовуються традиційні рідкокристалічні панелі зі світлодіодним підсвічуванням. Між шаром дисплея й заднім підсвічуванням розташовано енергоактивий фільтр з наночастинок, завдяки якому кольори отримують більшу виразність і насиченість. Експерти магазину shop.kyivstar.ua підказали, що телевізор Samsung із матрицею QLED є добрим варіантом для тих, хто вимагає від екрана чіткого кольоровідтворення.

OLED. Ця технологія дає змогу регулювати яскравість кожного пікселя, ба більше – повністю вимикати її та передавати чистий чорний колір, отже й чудовий контраст. Якість зображення на таких телевізорах просто виняткова.

Розмір має значення

Розміри визначаються за діагоналлю дисплея, а це впливає на розмір кімнати, куди купуєте пристрій, та на відстань, що безпечна для глядача.

За порадою фахівців краще дотримуватися таких рекомендацій:

  • 32–42 дюйми – ідеальні телевізори для кухні або спальні;
  • від 65 дюймів – для вітальні.

Роздільна здатність, HDR і герци

HDR, або розширений динамічний діапазон, тепер є обов'язковою функцією. Моделі, що його підтримують, забезпечують високий рівень яскравості зображення. Майже всі телевізори середнього й високого класу мають HDR. Телешоу й фільми в HDR набирають все більшої популярності, зокрема й у потокових сервісах, як-от Netflix.

Роздільна здатність – одна з важливих характеристик, що показує, скільки пікселів використовуються для створення зображення. Дисплеї з високою роздільною здатністю дають змогу роздивитися більше дрібних деталей.

Частота оновлення екрана – критерій, який теж треба враховувати. Сьогодні пропонуються телевізори з частотою оновлення 50 і 100 Гц. Високочастотні екрани демонструють більш плавке зображення, та це не означає, що пристрої з частотою 50 Гц показують фільм в уповільненому темпі чи покадрово. Відмінності у сприйнятті мінімальні, але вони помітні, якщо під’єднати до екрана нову ігрову приставку.

Smart TV

Ця технологія наділяє пристрій додатковими функціями. Найвагомішою перевагою є можливість під’єднатися до інтернету через бездротову мережу або по кабелю. Як і в смартфоні, на смарт-телевізор можна завантажити популярні додатки – YouTube, Netflix, Tvigle, Zoomby, стрімінгові сервіси, соціальні мережі. Зазвичай вам пропонується великий вибір фільмів, серіалів, передач на ваш смак. А хочете, то можете на великому екрані й спілкуватися з друзями по скайпу.

Сподіваємося, що тепер, коли ви знаєте про основні характеристики телевізора, вам буде простіше визначитися із вибором.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: телевізор  
Матеріали по темі