Суспільство

У Житомирській області перевірили відділення стаціонарного догляду, де живе 25 людей: заклад хочуть ліквідувати і припинили фінансування

2 March 2021, 12:12

Представники уповноваженого з прав людини перевірили Краснопільське стаціонарне відділення для постійного або тимчасового проживання Чуднівського районного терцентру соціального обслуговування.

Про результати моніторингового візиту до Краснопільського відділення стаціонарного догляду на Житомирщині 25 лютого повідомила пресслужба Уповноваженого Верховної ради України з прав людини.

«Регіональний представник Уповноваженого в Житомирській області Петро Грибан та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Житомирській області Олена Коваленко здійснили в рамках реалізації національного превентивного механізму моніторинговий візит до Краснопільського стаціонарного відділення для постійного або тимчасового проживання територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чуднівського району Житомирської області», - йдеться у повідомлення.

У звіті моніторингової групи зазначається, що стаціонарне відділення розраховане для проживання 30 осіб. На час візиту в установі постійно проживав 25 мешканців. Розташоване відділення в одноповерховому приміщенні. Житлові кімнати розраховані для проживання від однієї до чотирьох осіб. У кожній кімнаті є шафи, ліжка, тумбочки. Підопічним забезпечено належний догляд відповідно до укладених договорів про надання соціальних послуг.

«Зі всіма підопічними укладено декларації про надання первинної медичної допомоги з лікарем загальної практики - сімейної медицини центру первинної медико-санітарної допомоги. Мешканці під час особистого спілкування з моніторами скарг на умови перебування не висловлювали», - повідомили перевіряючі.

Разом з цим, моніторингова група встановила, що у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою й реорганізацію районних державних адміністрацій розпорядженням голови Чуднівської районної державної адміністрації, яка ліквідовується, припинено територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чуднівського району шляхом його ліквідації, структурним підрозділом якого є й відвідуване відділення. Згадане розпорядження оскаржується мешканцями відділення в судовому порядку.

«Водночас у зв’язку з припиненням з 01.01.2021 фінансування закладу не дотримуються норми харчування підопічних, приміщення належно не опалюється та не виплачується заробітна плата працівникам. Наразі вирішується питання щодо влаштування підопічних, за їх згодою, викладеною у письмових заявах, до Бердичівського геріатричного пансіонату Житомирської обласної ради, пансіонату благодійної організації «Благодійний фонд «Лікарня Іванопіль», інших закладів соціальної сфери, частина мешканців повертається проживати до своїх родин», - йдеться у повідомленні моніторингової групи.

Як повідомляв Житомир.info, у лютому 2021 моніторингова група Уповноважено Верховної ради України з прав людини перевірила Тетерівський дитячий будинок-інтернат в Житомирській області, де виявила туалети без дверей та кімнати з умивальниками під замком.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Краснопіль моніторинг Уповноважений з прав людини  
Матеріали по темі