Події

Вищий антикорупційний суд почав розгляд справи колишнього житомирського податківця, якого піймали на хабарі в 50 тис. доларів

17 March 2021, 14:25

До Вищого антикорупційного суду передали справу затриманих на хабарі в 50 тис. доларів податківця Олександр Чепеля та адвоката Сергія Войтенка.

Зазначимо, що 7 квітня 2020 року детективи Національного антикорупційного бюро спільно з ГУ внутрішньої безпеки ДФС України за процесуального керівництва САП викрили на отриманні 50 тис. дол. неправомірної вигоди керівника слідчого управління фінансових розслідувань податкової міліції Державної фіскальної служби Київської області та його посередника-адвоката.

«Начальник слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області ОСОБА_3, за посередництва адвоката ОСОБА_1, вимагали від ОСОБА_2 неправомірну вигоду у розмірі 50 тисяч доларів США за припинення кримінального переслідування у кримінальному провадженні № 32019110000000138 від 27.11.2019 року та не перешкоджання господарській діяльності ТОВ «Столична ювелірна фабрика». Зокрема, при обговоренні неправомірної вигоди, ОСОБА_3 повідомив, що питання щодо цієї неправомірної вигоди потрібно вирішувати з адвокатом ОСОБА_1 та саме йому треба передавати грошові кошти. ОСОБА_1, у свою чергу, повідомив в присутності заявника розмір неправомірної вигоди відповідно до курсу Національного банку України та повідомив, коли та як будуть передаватись грошові кошти», - йдеться у матеріалах суду.

18 лютого 2021 року до Вищого антикорупційного суду надійшов обвинувальний акт: обох фігурантів справи обвинувачували за ч.4 ст.368 КК України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Втім, адвокат обвинувачуваного Олександра Чепеля звернувся з клопотанням про закриття кримінального провадження: стверджував, що обвинувальний акт був складений слідчим та затверджений прокурором 17 лютого 2021 року, тобто поза межами строку досудового розслідування, який, на думку сторони захисту, сплив 07 червня 2020 року. Ухвалою від 3 березня 2021 року ВАКС у задоволенні клопотання про закриття кримінального провадження відмовив.

Наступне судове засідання має відбутися 19 березня.

Зауважимо, що Олександр Чепель після затримання ще кілька місяців працював в фіскальній службі і звільнився з посади начальника слідчого управління фінансових розслідувань головного управління ДФС в Київській області 5 серпня 2020 року, про що зазначено в декларації перед звільненням. Нагадаємо, у податківця Чепеля власної нерухомості немає: квартира в Житомирі, будинок (228 кв.м) в селі Тетерівка Житомирського району, гараж (30 кв.м.) та баня (30 кв.м.) біля нього – все записано на матір. І їздить начальник слідчого управління на орендованому автомобілі.

Як повідомляв Житомир.info, в травні 2014 року представники громадської організації «Самооборона Житомирщини» пікетували управління Міндоходів в Житомирській області і вимагали звільнити «хабарників» Войтенко Сергія Вікторовича і Чепель Олександра Васильовича. 10 вересня цього ж року представники трьох житомирських підприємств пікетували податкову, один з плакатів - «Вимагаємо люстрацію Войтенко і Чепель». В листопаді 2014 року стало відомо, що Олександра Чепеля призначили начальником слідчого управління фінансових розслідувань головного управління Державної фіскальної служби в Житомирській області. В травні 2015 року тодішній голова ДФС Роман Насіров перевів підполковника податкової міліції Олександра Чепеля на посаду заступника начальника слідчого управління ГУ ДФС у Київській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд ДФС хабар Чепель ВАКС 
Матеріали по темі