Культура

Книга з автографом Ілона Маска та манекен, який запускали у космос: що зберігають у сховищах житомирського музею космонавтики

19 March 2021, 19:13

Книгу про Ілона Маска з його автографом, фотографії та документи, які пов’язані з космічною галуззю зберігають у фондосховищах житомирського музею космонавтики ім. Сергія Корольова.

Екскурсію фондосховищем для журналістів Житомир.info 19 березня провели директорка музею космонавтики та головна зберігачка фондів. Нам демонструють оригінальні речі з космічного корабля «Восток».

«Ілюмінатор, світильник або вентилятор. Вони були подаровані, передані з підприємства «Енергія», на якому Сергій Павлович свого часу працював», - показує головна зберігачка фондів музею космонавтики ім. С. Корольова Наталія Щербакова.

Раніше для космонавтики створювали наукові морські судна, які допомагали в керуванні польотами. Кілька речей з такого судна зберігаються у фондосховищі.

«Наприкінці 70-х років минулого століття в музеї були дуже активні зв'язки з судном «Академік Корольов». Вони передавали багато речей, у нас є комплект таких речей, наприклад, канат, рятівне коло. Це сигнальні баки, банки та ще багато дрібних речей і документів пов'язаних з цим судном. Його вже не існує, це історія», - каже Наталія Щербакова.

Зберігають документи та книги про життя Корольова, інших вчених та конструкторів, розвиток комічної галузі. Книги неодноразово дарували, серед колекції книга з підписом Ілона Маска.

«Це нам подарували, до речі, з автографом», - додає головна зберігачка фондів музею космонавтики ім. С. Корольова.

У фондах можна побачити, на перший погляд, звичайні речі, але за ними стоять унікальні історії, як з білим ретро-холодильником та самоваром.

«Холодильник дійсно стояв на судні «Академік Сергій Корольов». Коли судно зруйнувалося, частина речей дісталася нашому музею. Цікаво те, що холодильник робочий, він може працювати й виконувати свої функції. Ми зараз думаємо над спеціальним експозиційним вузлом, як його можна показати. Мабуть, це буде комплекс присвячений космічним суднам, які виконували унікальну роль для забезпечення зв'язку з космічними апаратами», - зазначає директорка музею космонавтики Ірина Дячук.

За словами директорки, з самовару, який стоїть на холодильнику, раніше пив чай Сергій Корольов на космодромі Байконур.

До польоту першої людини, у космос запускали космічні кораблі з манекеном. Один з таких зберігають у Житомирі, проте він не є частиною експозиції, бо потребує реставрації.

«У 70-тих, при відкритті соратники Сергія Корольова привезли та подарували манекен Іван Івановича. Такий експонат демонтувався впродовж 70-80-их років, але сьогодні він потребує реставрації, й ми зараз ведемо переговори для того, щоб здійснити це на належному рівні», - каже Ірина Дячук.

В основному фонді установи налічується понад 11 тисяч музейних предметів, однак спеціально облаштованого приміщення для зберігання ніколи не було, тому частина великогабаритних експонатів знаходяться у партнерів або експонуються закордоном. А місця, щоб представити їх житомирянам, просто не вистачає.

«Всі можуть побачити цікавий експонат, тому що він експонується на зовнішній експозиції у наших партнерів - Поліському національному університеті, на їхньому зовнішньому майданчику, де стоять справжні антени, які приймають космічну інформацію, а поруч стоїть наш експонат - це антена бокового огляду, яка використовувалася для дослідження планет сонячної системи. Дуже цікаві є частини ракет, наприклад, перший ступінь ракетоносія «Антарес», які також зберігаються у наших партнерів», - говорить директорка музею космонавтики Ірина Дячук.

Музей космонавтики увійшов до державної програми «Велика реставрація». Адміністрація сподівається, що в рамках цієї програми для установи збудують спеціальне фондосховище, де зможуть зберігати усі музейні предмети.

Нагадаємо, 14 січня на засіданні комісії з гуманітарних питань Житомирської обласної ради переймалися тим, що можна показати засновнику SpaceX і генеральному директору Tesla Inc. Ілону Маску в Житомирі, куди його запросив президент Володимир Зеленський. Чи є чим зацікавити засновника SpaceX та гендиректора Tesla Inc. Ілона Маска у Житомирі, куди його запросив президент Володимир Зеленський, з’ясовували журналісти програми «Час. Підсумки тижня» на 5 каналі.

Як повідомляв Житомир.info, що комунальний заклад Житомирської обласної ради «Музей космонавтики ім. С.П. Корольова» указом президента України 8 вересня 2020 отримав статус «національного».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музей космонавтики експонат фондосховище Дячук  
Матеріали по темі